Најновије

НАЈАВА ИЗ ЛОНДОНА: Украјина ће повећати ударе на Русију

Украјинске трупе ће повећати број далекосежних удара на Русију, пошто ће прилив западне помоћи омогућити Кијеву да обликује рат "на много јаче начине" изјавио је данас командант оружаних снага Велике Британије Тони Радакин у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Радакин је оценио да одбрана Украјине тренутно није у најбољем стању и да се води тешка борба за одбијање напада руских трупа.

Међутим, према његовим речима, тако суморна "слика" рата не узима у обзир дугорочне трендове у корист Кијева, који, како је навео, укључују недавну војну помоћ из САД и Европе, украјинске све ефикасније далекометне нападе и "потпуни неуспех" Москве да заустави главни украјински извоз житарица преко Црног мора.

"Опасност било какве тренутне процене је да она занемари то где смо сада и где ћемо бити у наредних неколико година. Престаните да се додворавате Русији и да верујете у њене предности. Како Украјина постане способнија за дуготрајно ратовање, њена способност да настави дубоке операције постаће обележје рата", поручио је Радакин.

Индепендент подсећа да је армијски тактички ракетни систем АТАЦМС, стигао у Украјину прошле недеље према тајном договору из марта, пре него што је амерички Конгрес у среду усвојио безбедносни пакет од 95 милијарди долара за помоћ Украјини, Израелу и другим америчким савезницима.

Амерички званичници су потврдили да су ракете дугог домета већ коришћене за бомбардовање руског војног аеродрома на Криму прошле недеље и других окупираних области.

Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател потврдио је у среду да је ракетни систем АТАЦМС испоручен Украјини, на основу тајног налога америчког председника Џозефа Бајдена.

"Испорука је извршена у оквиру пакета помоћи који су САД објавиле 12. марта, а ове ракете су стигле у Украјину у априлу. Нисмо ово раније објавили због оперативне безбедности Украјине на њен захтев", рекао је представник Стејт департмента.

Бриселски портал Политико је раније пренео да су САД тајно послале у Украјину ракете дугог домета АТАЦМС које су прошле недеље коришћене за напад на руске трупе на привремено окупираном Криму.

Прочитајте ОВДЕ о посети Си Ђинпинга Београду 

Извор: Танјуг 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА