Најновије

Уставни суд тзв. Косова без чланства у Конференцији европских уставних судова

На гласању њихов захтев није добио потребну двотрећинску већину присутних чланова.

Уставни суд тзв. Косова није добио потребну двотрећинску већину за чланство у Конференцији европских уставних судова, саопштио је Уставни суд Србије.

У Кишњеву у Молдавији, 22. и 23. маја одржан је 19. Конгрес Конференције европских уставних судова и састанак Круга председника који чине председници свих европских уставних судова, чланова Конференције, а којем је 22. маја присуствовало 35 уставних судова чланица.

На дневном реду састанка Круга председника био је и захтев Уставног суда тзв. Косова за пријем у чланство Конференције, али на гласању њихов захтев није добио потребну двотрећинску већину присутних чланова.

Конгресу у Кишњеву присуствовала је председница Уставног суда Србије Снежана Марковић.

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић саопштио је раније данас да Уставни суд тзв. Косова није успео да добије потребну двотрећинску већину за чланство у Европској асоцијацији уставних судова указујући да је Уставни суд Србије заједно са Владом Србије успео да осујети ту намеру.

Ђурић је казао да је крајем прошле недеље одржано заседање Европске асоцијације уставних судова, на којем је Уставни суд тзв. Косова покушао да ступи у чланство.

"Та иницијатива је одбијена, Србија је успела да спречи чланство тзв. Косова. То није небитно, они су покушали да прогурају то на мала врата, али наши тимови су разговарали са уставним судовима широм Европе. Косово није успело да обезбеди потребну двотрећинску већину", казао је Ђурић за ТВ Пинк.

Иначе, тема 19. Конгреса у Кишњеву била је: "Облици и границе уздржаности у одлучивању: примери уставних судова".

Основ за дискусију на Конгресу били су одговори уставних судова на упитник који је раније припремљен и достављен свим уставним судовима члановима. На основу пристиглих одговора, Уставни суд Молдавије припремио је упоредну анализу, коју је учесницима представила председница Уставног суда Републике Молдавије Домника Маноле.

Конгрес је био подељен у три сесије: "Интеракција између уставних судова и наднационалних судова", "Политичко и правно у оквиру надлежности уставних судова" и "Очување уставних принципа током ванредног стања".

Напето у СНС-у после фијаска на митингу у Чачку: Глишић „рибао“ Милуна Тодоровића

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА