Najnovije

Ustavni sud tzv. Kosova bez članstva u Konferenciji evropskih ustavnih sudova

Na glasanju njihov zahtev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu prisutnih članova.

Ustavni sud tzv. Kosova nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Konferenciji evropskih ustavnih sudova, saopštio je Ustavni sud Srbije.

U Kišnjevu u Moldaviji, 22. i 23. maja održan je 19. Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova i sastanak Kruga predsednika koji čine predsednici svih evropskih ustavnih sudova, članova Konferencije, a kojem je 22. maja prisustvovalo 35 ustavnih sudova članica.

Na dnevnom redu sastanka Kruga predsednika bio je i zahtev Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u članstvo Konferencije, ali na glasanju njihov zahtev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu prisutnih članova.

Kongresu u Kišnjevu prisustvovala je predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić saopštio je ranije danas da Ustavni sud tzv. Kosova nije uspeo da dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Evropskoj asocijaciji ustavnih sudova ukazujući da je Ustavni sud Srbije zajedno sa Vladom Srbije uspeo da osujeti tu nameru.

Đurić je kazao da je krajem prošle nedelje održano zasedanje Evropske asocijacije ustavnih sudova, na kojem je Ustavni sud tzv. Kosova pokušao da stupi u članstvo.

"Ta inicijativa je odbijena, Srbija je uspela da spreči članstvo tzv. Kosova. To nije nebitno, oni su pokušali da proguraju to na mala vrata, ali naši timovi su razgovarali sa ustavnim sudovima širom Evrope. Kosovo nije uspelo da obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu", kazao je Đurić za TV Pink.

Inače, tema 19. Kongresa u Kišnjevu bila je: "Oblici i granice uzdržanosti u odlučivanju: primeri ustavnih sudova".

Osnov za diskusiju na Kongresu bili su odgovori ustavnih sudova na upitnik koji je ranije pripremljen i dostavljen svim ustavnim sudovima članovima. Na osnovu pristiglih odgovora, Ustavni sud Moldavije pripremio je uporednu analizu, koju je učesnicima predstavila predsednica Ustavnog suda Republike Moldavije Domnika Manole.

Kongres je bio podeljen u tri sesije: "Interakcija između ustavnih sudova i nadnacionalnih sudova", "Političko i pravno u okviru nadležnosti ustavnih sudova" i "Očuvanje ustavnih principa tokom vanrednog stanja".

Napeto u SNS-u posle fijaska na mitingu u Čačku: Glišić „ribao“ Miluna Todorovića

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA