Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Русија тражила ванредну седницу СБ УН о БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће ванредна седница Савета безбедности о БиХ, на захтев Русије, највероватније бити одржана 30. априла.
Дачић

Дачић

Дачић је рекао да је Русија тражила заказивање хитне седнице Савета безбедности о БиХ.

Како је нагласио, према информацијама од ноћас, седница ће бити 30. априла и да ће се обратити, највероватније онлајн, ако не добије визу, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

"У мају се очекује редовна седница Савета безбедности о БиХ", додао је Дачић за ТВ Прва.

Напоменуо је да ће вероватно неко говорити и са муслиманске стране из БиХ, али да се још не зна ко.

Истакао је да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успех Србије што је издејствовала да се о овој теми ипак поразмисли.

"Мислим да би највећи број земаља волео да то уопште не буде сада на дневном реду. Чак и они који су спонзорисали ову резолуцију се налазе у незгодном положају како да се изјасне, што је доказ да је то један апсолутно непромишљени политички гест који очигледно има друге неке скривене намере. То су намере очито везане за притисак на Србију, као независну земљу која води самосталну спољну политику базирану на нашим националним и државним интересима", рекао је министар.

Дачић је поновио да ово питање око резолуције о Сребреници може да изазове велику нестабилност у региону и да је потпуно контрапродуктивно.

"Они сигурно неће одустати од те резолуције, осим ако не буду приморани од стране оних који су јој предложили ту резолуцију. Мислим, Немачка сигурно неће одустати. Неће бити 2. маја, а када ће бити, видећемо. Ми ту борбу настављамо", нагласио је Дачић.

Гласање о пријему тзв. Косова у Савет Европе највероватније 17. маја

Министар спољних послова је изјавио да је 16. и 17. маја седница Комитета министара Савета Европе (СЕ) о пријему тзв. Косова у ту организацију, а да ће гласање бити највероватније 17. маја.

Дачић је рекао да та тема још није на дневном реду, али се може очекивати да буде.

"Парламентарна скупштина Савета Европе је завршила своју улогу. Они су дали препоруку, али то не значи да о томе мора да се расправља одмах. Неке земље изражавају резерву, то су Француска и Италија. А када Француска и Италија изразе резерву, онда се поставља велико питање, јер они тамо немају сад баш 100 одсто већину", рекао је Дачић и указао да је Мађарска признала тзв. Косово, али да су гласали против пријема у СЕ.

Нагласио је да се сада поставља питање да ли ће они који су већ дали свој глас то учинити поново.

"Ми морамо да се боримо и нећемо се предати у сваком случају. Међутим, овде је тешка, веома је тешка борба и видећемо како ће се даље одвијати", рекао је Дачић.

Како је навео, председницу привремених приштинских инситуција сада "гурају" да пошаље уставном суду тзв. Косова Статут Заједнице српских општина (ЗСО) и док Французи кажу да је потребан одговор тог суда, неки кажу да је довољно само да пошаље захтев.

Дачић је указао да је тзв. Косово вештачки политички "неуспешан пројекат", наводећи да је оно 2008. године једнострано прогласило независност, а да 2024. још није остварило пуно признање.

О предстојећим изборима

Говорећи о предстојећим изборима, Дачић је оценио да опозиција нема шансе победи власт и додао да би њена победа била "сценарио налик на научну фантастику".

Дачић је рекао да се опозициони политичари понашају неодговорно и не баве се "важним националним темама".

"Што горе за Србију, боље за опозицију, тај приступ је апсолутно неодговоран. Народ неће дати поверење онима који се радују зато што се дешава ово око резолуције у Сребреници", рекао је Дачић.

На питање ко ће бити министри у новој влади, Дачић је рекао да ће мандатар то изнети.

Прочитајте ОВДЕ шта је Кремљ поручио Кијеву 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА