Најновије

ПРОГНОЗА СТРАТФОРА: Свет ће за 10 година изгледати сасвим другачије

САД - Стратфор је објавио своју прогнозу за наредних десет година у којој предвиђа најважнија глобална политичка и економска збивања. Тако ће, према њиховим прогнозама, свет на више начина постати опасније место, са слабљењем моћи САД-а и раздобљима велике привредне кризе у другим истакнутим земљама.

Стратфор прогнозира светска дешавања (Фото: Pixabay)

1. Русија ће доживети колапс

Неће бити устанка против Москве, али способност Москве да контролише Руску федерацију створиће вакуум, а оно што ће у њему постојати су само фрагменти те велике данашње федерације, упозорава Стратфор.

Санкције, пад цена нафте, нестаблна рубља, повећање војних трошкова и унутрашњи несклад широм највеће светске земље. Русија се неће службено поделити у више замаља, али ће ослабити моћ Москве и политичког естаблишмента, што ће довести до низа полуаутономних регија које се међусобно неће најбоље слагати.

- Очекујемо формалну и неформалну фрагментацију Русије, те су веома мале шансе да Русија опстане у садашњем облику - стоји у извештају.

2. САД ће војском морати да осигура руске нуклеарке

Руска нуклеарно-војна инфраструктура је раширена на великом географском подручју, а ако дође до политичке дезинтеграције, како Стратфор предвиђа, тада ће оружје, физијски материјали и састави испоруке бити изложени целом свету. То ће изазвати највећу кризу у следећих десет година, наводи Стратфор. САД ће с друге стране морати смислити шта да ради  са тим, чак и ако то значи слање копнених трупа да чувају оружја, материјале и ракете.

- Вашингтон једини има моћ да реши тај проблем, али неће бити у стању преузети контролу над огромним бројем војних локација те ће тешко јамчити да у том процесу неће бити испаљена ни једна ракета. Вероватно ће морати да усмере своје снаге на стварања стабилних влада у регионима које ће бити укључене у неутрализацију тог оружја  - пише у извештају.

3. Немачка ће се наћи у великим економским проблемима

Немачка привреда у великој мери зависи од извоза, па је имала велике користи од либерализације трговине у Европи и евра. Међутим, то значи да та земља може највише да изгуби погоршањем европске кризе, што ће резултирати таласом евроскептицизма. Домаћа потрошња неће моћи надокнадити мањак од извоза, па ће стагнирати, као што се дешава у Јапану.

4. Пољска ће постати један од европских лидера

С источне стране Немачке ствари неће бити тако лоше. Тако ће се у епицентру економског раста и политичког утицаја наћи Пољска. Пољски наталитет неће падати тако као у другим великим европским земљама. Чињеница да је то највећа и најбогатија европска држава на руској западној граници ће је такође погурати на позицију регионалног вођства, што ће јој донети већи политички и пивредни престиж, а то ће резултирати и важним стратешким партнерством са САД.

5. Постојаће четири Европе

Не тако давно чинило деловало је да је европско јединство незаустављива сила, али то ће за десет година деловати као давна успомена.

Прогнозе Стратфора указују да ће се државе Европе отуђити, а цео континент ће се поделити у четири региона: Западна Европа, Источна Европа, Скандинавија и Британски острва. Ипак, ЕУ би на неки начин могла преживети, али политички, економски и војни односи договараће се првенствено билатерално, а не на бази више држава.

6. САД и Турска ће бити блиски савезници, али из неочекиваног разлога

Више ће арапских држава бити у стању природног пада, а прогноза деценије најављује смиривање хаоса у тим регионима. Турска ће извући највећу корист из ситуације, та велика и релативно стабилна земља чије се границе протежу од Црног мора до Сирије и Ирака.

Турска ће невољно учествовати у сукобима на својим границама, али ће бити приморана, па ће како њена моћ јача бити важан партнер САД. Ипак, Турска ће хтети нешто заузврат - линију обране од моћне земље на другој страни Црног мора која има војне базе у суседној Јерменији - Русије. Тако ће САД своје савезништво морати да плаћа учешћем у контролисању Русије.

7. Кина ће осетити политички хаос

Пред Кином је тешких десет година. Ослабљени економски раст ће изазвати велико незадовољство комунистичким режимом. Партија се, ипак, неће либерализовати, што значи да ће једина опција контроле хаоса бити повећање унутрашње репресије. Пекинг ће се сусрести с још једним проблемом - раст Кине није једнако географски расподељен - обални градови ће расти, а унутрашњост бити све сиромашнија, па ће тај проблем само погоршати како Кина настави с урбанизацијом. То ће изазвати побуне, протесте...

8. Јапан ће постати азијска поморска сила


Јапанска поморска традиција траје вековима, а као острвска нација они зависе од увоза. Како Кина гради властити морнарицу, могуће је да ће постати агресивнија у контроли трговачких рута у Источном и Јужном кинеском мору, као и Индијском океану од којих Јапан зависи.

- Тренутно, Јапан зависи од САД који му јамчи приступ. Међутим, како ће се САД ангажовати у другим стварима и неће толико зависити од увоза, њихова поузданост долази у питање. Стога ће Јапанци морати сами повећати своју поморску моћ - стоји у прогнози.

9. Острва Јужно кинеског мора неће започети рат, али постоји "цака"

Регионални моћници ће одлучити да се спорови око острва у Јужно кинеском мору не исплате већег војног ангажмана, али и даље ће бити симптом похлепе.

-  Сукоби око мањих острва неће бити примарна ствар у региону, већ ће се у слици појавити трећи играч. Русија ће са својом смањеном моћи имати и мањи способност очувања својих поморских интереса, а и Јапанци и Кинези ће бити заинтересовани за њих, као и за спречавање да их овај други добије - стоји у извештају.

Опасна динамика сила враћа се у источну Азију, чак и ако не заврши оружаним сукобом.

10. Настаће 16 мини Кина

Кинеска привреда ће успорити, а раст производних капацитета стагнирати. То је заправо добра вест за бројне земље - производни послови у којима је Кина доминирала ће прећи у руке 16 држава чија привреда тек треба да доживи раст с непредвидивим економским и политичким последицама - Мексико, Никарагва, Доминиканска Република, Перу, Етиопија, Уганда, Кенија, Танзанија, Бангладеш. Мианмар, Шри Ланка, Камбоџе и Филипина, а и Индонезија би могла значајно побољшати своју производњу.

11. Америчка моћ ће ослабити, али не намерно


Како ће свет постати непредвидиво место у следећих 10 година, САД ће реаговати тако да ће постати паметнији у бирању својих изазова уместо да преузима активну улогу у решавању светских проблема. Растућа привреда и домаће производње енергије, пад извоза и стабилност у земљи даће најмоћнијој земљи света луксуз да се изолује од свестских криза. Последице тога осетиће бројне земље које су досад зависиле од помоћи САД-а. Извор: express.hr, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА