Најновије

ТРАМП: Русија треба да се врати у Г7 јер ми потрошимо 25% времена причајући о њој (ВИДЕО)

Лидери групе Г7 потрошили су доста свог времена на Москву, на самиту прошле седмице, па би тако присуство Русије за преговарачким столом било изузетно логичан потез, рекао је амерички председник Доналд Трамп.

Трамп (Фото: Јутјуб)

"Знате, потрошимо вероватно 25 одсто нашег времена причајући  о Русији, и рекао сам - зар не би било боље да су овде", рекао је Трамп у интервјуу за "Фокс њуз", притом додајући - "Ја нисам за Русију, ја сам за Сједињене Државе".

Председник Трамп је саопштио и прошле седмице да би Русија требало да буде позвана на самите Г7.

"Требали би пустити Русију да се врати, јер нам Русија треба за преговарачким столом", рекао је он, пре самита Г7 у у Канади.

Говорећи за "Фокс њуз", Трамп је објаснио свој став, наглашавајући да би присуство Русије у групи коју чине Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе дозволиле овим земљама, а посебно двема највећим светским нуклеарним силама, не само да дискутују, већ заправо да се "баве важним питањима данашњице".

"Сада мислим да би вероватно имао добар однос са њим или би могао боље разговарати са њим, него ако некога позовете телефоном да разговарате", рекао је Трамп, алудирајући на Владимира Путина.

"Навешћу вам пример, да је био на том састанку, могао бих га замолити да уради оно што је добро за свет, оно што је добро за земљу, што је добро за њега."

САД нису саме у погледу да са Русијом као партнером треба разговарати, нагласио је Трамп, додавши да италијански нови анти-елитни премијер Ђузепе Конте такође жели Москву за столом. Осим Контеа, немачка канцеларка Ангела Меркел такође је изразила подршку руском повратку, али само ако се успостави путоказ за мирно рјешавање конфликта у Украјини.

"Могу да замислим повратак Русије. Али, пре свега, морамо остварити напредак у имплементацији споразума из Минска", изјавила је Меркелова у недјељу, с обзиром на чињеницу да је сам Кијев у великој мери крив за продужавање кризе.

Још у 2014. чланови Г8 бојкотовали су самит у Сочију и "обуставили" чланство Русије. Међутим, група је престала са сталним протеривањем Русије из клуба. Након Трампове изјаве у петак после самита, Владимир Путин је поновио да Русија никада није излазила из групе, те да су сви добродошли у Москви.

"Што се тиче повратка Русије у Г7 или Г8: ми нисмо ни излазили. Наше колеге су одбиле да дођу у Русију из познатих разлога. Међутим, биће нам драго да видимо све у Москви", рекао је Путин током државне посете Кини.

Како ће Турска употребити С-400 чим га добије прочитајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА