Најновије

Како је пита од јабука постала лења пита и да ли је стварно лења?

Доносимо вам рецепт који дефинитивно морате да пробате. Ево како да направите старинску питу с јабукама у коју ћете да се заљубите на први залогај.

Легенда каже да је лења пита такав назив добила због развлачења само две коре или по имену девојке која је прва направила колач и звала се Лена.

Да закључимо - зашто се ова пита баш тако зове, не зна се поуздано, али је сигурно да, када је пробате спремљену по рецепту који вам доносимо, нећете бити лењи да је поново направите.

Лења пита са јабукама је традиционална врста пите која се често припрема у Србији и региону. а састојци су доступни и јефтини. 

Током времена настале су различите варијанте рецепата, а свака домаћица има "тајни" рецепт за своју питу. Ми вам препуручујемо овај рецепт за "старинску" лењу питу.

Састојци

Тесто: 2 пуне кашике масти (250 г), 2 жуманца, 1 беланце, 4 до 5 кашика шећера, 1 мала шољица млека, 1 прашак за пециво, брашна колико треба да се замеси тесто које се не лепи

Фил: 1 кг накиселих јабука, 2 до 3 кашике шећера, 3 до 4 кашике гриза, 1 кесица цимета, 100 г сувог грожђа, 100 г млевених ораха, 1 кашичица прашка за пециво, 1 кесица ваниле по жељи

Припрема 

Тесто: Маст и шећер пенасто умутити кашиком, у то додати жуманца и беланце и наставити са мућењем док се не сједини. Додавати брашно помешано са прашком за пециво, и отприлике на пола додати шољицу млека, па затим још брашна док се не умеси глатко, сјајно тесто које се не лепи.

Фил: Јабуке ољуштити, нарендати и ставити у шерпу да се продинстају. Када омекшају и маса постане кашаста, али да има мало и сока, додати гриз, млевене орахе, суво грождје, цимет, ванилу и прашак за пециво. Све измешати и оставити да се мало прохлади.

За то време тесто поделити на два дела, развући оклагијом (немојте се трудити да целу кору у један мах положите у тесто јер се тесто кида) и тако развучено тесто положити у плег величине 25x30 цм.

Тесто руком притиснути да кора буде цела, па преко ње ставити фил од јабука. Преко фила опет развући кору, и из делова ако не моше цела, руком мало сјединити да се покрије цео фил и ставити да се пече на умерену ватру око 45 минура, односно када горња кора порумени извадити из рерне. Прохлађену питу посути шећером у праху.

Извор: Правда 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА