Најновије

Ново издање великог Достојевског: Светски класик „Понижени и увређени“ у продаји

Ново издање из Вулкана.

Фото: Вулкан

"Понижени и увређени", роман који јасно наговештава преокупацију несвесним психолошким нагонима у делима Достојевског, урања нас у свет моралне деградације, траума из детињства и, изнад свега, неузвраћене љубави и непомирљивих односа. У средишту приче налазе се млади писац, сироче и изопачени аристократа, који не само да најављује велике фигуре зла у каснијој фикцији Достојевског већ је и сам по себи моћно присуство.

Њихове мисли препознајемо као своје; њихови поступци, одлуке и емоционални одговори на сопствене тријумфе и трагедије сабласно су нам познати. Драме које се одигравају у делима Достојевског много пута су се одиграле и дубоко у забитима нашег ума.

Ово је прича о сиромашним грађанима Петрограда, њиховим свакодневним животима у хладним, малим и влажним становима у најсиромашнијим деловима града; о контрасту између богатих и моћних, њиховог новца, луксуза и великих и светлих палата и сиромашних, понижених и гладних, са прљавих и мрачних петроградских улица.

Скрхан болешћу и тугом, млади писац Иван Петрович Вања присећа се минулих догађаја из сопственог живота и живота њему блиских људи.


Сећам се и нехотице и непрекидно читаве те тешке, последње године свога живота. Сви ти некадашњи утисци понекад ме узбуђују до бола, постају мучење. Под пером ће они добити мирнији и складнији облик; мање ће личити на бунило и кошмар. Писање ће претворити моје успомене и болне снове у стварност, у посао... Да, то сам добро смислио. Биће то наследство мом болничару: бар ће прозоре моћи да облепи мојим успоменама кад буде уметао за зиму двоструке прозорске рамове.

Вањина пријатељица и љубав из детињства Наташа Ихмењев заволела је Аљошу, младића чији је отац главни узрочник свих невоља њене породице. А када Наташа одлучи да напусти родитељски дом, долази до низа непредвиђених ситуација. Неправедно оптужен, материјално разорен, а потом и емотивно повређен, Наташин отац се одриче своје кћери. Међутим, његовој намери да је безусловно заборави испречила се снага родитељске љубави, што се одражава на целокупне односе у њиховој породици.

Са друге стране, Наташина и Аљошина љубав наилази на немерљиве препреке, проузроковане како несталношћу његовог карактера – због чега се заљубљује у Катарину Фјодоровну – тако и ревносним утицајем његовог оца кнеза Валковског. Будући да је у питању човек волшебног карактера, дубоко заинтересован за Катаринино богатство, његова намера јесте да се Аљоша њоме ожени, те оконча односе са Наташом. Када се животни путеви протагониста напослетку укрсте са животом девојчице Нели, њена судбина на готово епифанијски начин баца ново светло на њихове дотадашње животне назоре.

„Нота личног осећања, сурова реалност стварног искуства несумњиво даје роману нешто од чудног жара и дубоке страсти, али га није учинила егоистичним.“ – Оскар Вајлд

„Тешко је замислити човека, макар и најмиринијег, у чијој дубини срца Достојевски не би приметио клице побуне и суманутости.“ – Јуриј Ајхенвалд, руски критичар

Роман Понижени и увређени, инспирисан социјалним трагедијама малих људи, доступан је на сајту и у књижарама Вулкан широм Србије.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА