Најновије

ВУЧИЋ О УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Свету је потребна већа улога УН-а (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић рекао је на пријему за амбасадоре у Уједињеним нацијама да је Србија увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама и да верује да су то главни принципи света сутрашњице. Говорећи о Нацрту резолуције о Сребреници, председник Вучић је рекао да Србија тражи да она буде повучена, јер не води помирењу већ дестабилизацији у региону.
Вучић на пријему за чланице УН

Вучић на пријему за чланице УН

Председник Александар Вучић организовао је пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.

"Пре свега, Србија је на свом европском путу, верујем да смо последњих година остварили добре резултате за наше становништво", рекао је Вучић дипломатама и подсетио да је захваљујући њиховим гласовима, Србија победила у гласању за изложбу Експо.

“Србија је увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама, верујем да су то главни принципи света сутрашњице“, истакао је Вучић.

Председник је оценио да је у свету потребна већа улога УН.

“То је једини начин да обновимо мир и стабилност у свету, увек смо били веома искрени у том погледу, ко год да прекрши међународни поредак, ми то признајемо и на страни смо жртве“, навео је Вучић.

О Нацрту резолуције о Сребреници

Председник Србије је говорећи о предлогу резолуције о Сребреници рекао да је Нацрт те резолуције рађен шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

"Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницирана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је константно и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници", рекао је Вучић.

Како је рекао, Нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

"Надамо се да то није жеља подносилаца те резолуције јер она неће залечити ране из прошлости већ их продубити. Тражимо да се она у оваквом облику повуче, или да чланице ГС УН гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и отворити Пандорину кутију", рекао је Вучић. 

Додао је да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.

"Потребни су нам прави разговори и више разумевања како бисмо ојачали регионалну стабилност и економску сарадњу", рекао је председник Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Кина саопштила на седници СБ УН о Космету

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА