Најновије

Запорошка област се спрема да руски прогласи својим „државним језиком“

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће украјински језик остати државни језик на ослобођеним територијама Донбаса.

Руски језик ће у блиској будућности добити статус државног у досадашњој Запорошкој области која се спрема да одржи референдум о укључивању у састав Руске Федерације.

Ово је објавио Владимир Рогов, члан Главног савета њене војно-цивилне управе.

„Руски је матерњи језик народа Запорошке области. Више од 80% становника региона руски сматра својим матерњим језиком, 100% га разуме, говори, пише и најчешће га користи у било којој делатности. Руски језик се већ де факто може сматрати државним језиком, де јуре ће добити тај статус у блиској будућности“, прецизирао је Рогов.

Додао је да ће постојати два државна језика: руски и украјински јер ће власти омогућити људима да говоре на свом језику:

„Наш главни задатак је да омогућимо људима да живе нормално и да не осећају нелагоду и да се не суочавају са забранама и угњетавањима због језика, што се дешавало свих протеклих 30, а посебно последњих осам година у Украјини“.

Рогов је подсетио да је кијевски режим забранио руски као званични језик у региону након државног удара у Украјини 2014. године.

Више о украјинским проблемима са недостатком муниције ОВДЕ.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА