Најновије

НИКША БУЛАТОВИЋ: Јокићев потпис из Денвера - ВЕРА ИЛИ НЕВЕРА

Постоји ли Јокићев потпис подршке режиму? „Преко 2.000 људи, међу којима су академици, лекари, професори, спортисти, глумци, потписало је подршку листи `Александар Вучић - Србија не сме да стане`“. Овако пишу Вечерње новости које су објавиле комплетну листу, а међу „потписницима“ је и НБА звезда Никола Јокић. Уколико овакав потпис постоји, он би, према чињеничном стању, морао бити фалсификат. Ево зашто.

Пише: Никша Булатовић

Шта значи потписати подршку листи на изборима? То значи личним присуством и потписом оверити своју изјаву подршке код нотара или општинског оверитеља и предати је представницима те изборне листе, који је потом носе у РИК. То би значило да је и Јокић стао у ред и потписао за режим.

Избори су расписани 1. новембра, а практично истог тог дана, листа Александар Вучић је „прикупила“ 92.637 потписа које је сутрадан предала РИК-у. Међу тих 92.637 потписа нашло се и ових 2.000+ потписа професора, доктора, глумаца, спортиста и других истакнутих личности који су потом издвојени у списак који је објављен. Једино тако се има тумачити оно што су написале режимске Новости. 

НБА играч Никола Јокић jе дан раније од расписивања избора, по нашем на Лучиндан, а по америчком на Ноћ вештица, дакле 31. октобра, играо против Јуте Џеза, и био најбољи на терену, остваривши трипл дабл, са 27 поена, 11 асистенцијa и 10 скокова. Дан касније од расписивања избора, 2. новембра, кад је листа „Александар Вучић“ предавала своје потписе РИК-у, Јокић је поново предводио свој тим, овог пута у поразу од Минесота Тимбервулвса, постигавши 25 поена, 10 скокова и 3 асистенције. 

Но, како је овој статистици успео да дода и потпис за листу „Александар Вучић“, није јасно. Шансе да је авионом скокнуо из Денвера у Београд 1. новембра да би пружио подршку режиму, а онда се вратио да одигра 2. новембра против Тимбервулвса, једнаке су шансама оптерећене ластавице да у бришућем лету ухвати кенгура и њиме нахрани птиће у гнезду на врху багрема у околини Жагубице у јануару. Јесте Денвер поражен у том мечу, али не због Јокићевог умора од пута, јер, ипак је био најбољи у тиму. 

Данашња технологија иде напред, па је могуће да се Јокић телепортовао, а зна се да је „напредна“ Србија једна од носилаца технологија будућности (летећи аутомобили, пројекат времеплова, пут на Сатурн...), па је и то можда могуће. Но, опет, да се то десило, Јокић би својом импозантном појавом био итекако примећен како стоји у реду за потпис, а Сомборци би тај тренутак свакако овековечили својим мобилним телефонима, па би за то сазнала и целокупна јавност. Уз потоњу неизбежну вожњу фијакером. 

Такође, такве изјаве подршке није дозвољено оверити у иностранству, односно њих РИК не признаје. То је хтела листа „Ми Глас из народа“ код нотара у Бечу, са преко 400 потписа у старту, али им је из Амбасаде Србије речено да се такви потписи неће признати, па су одустали. Чак и да није тако, и да је то Јокић урадио у Денверу, због временске разлике опет тај потпис не би стигао на време да буде предат 2. новембра, чак ни да га носи лично амбасадор Марко Ђурић чартер летом Националне гарде Охаја. 

Остаје питање, каква је то подршка коју је дао Јокић листи „Александар Вучић“, ако то није део поменутих потписа подршке код нотара или оверитеља? Не знамо ни за једну неформалну подршку тој листи након што су потписи већ скупљени, осим ако припадници „Секте“ нису ишли од врата до врата да узму потписе истакнутих личности, па свратили и до Денвера. Не знамо ни за такву подршку електронским путем затвореног типа, која би била слата на мејлове само истакнутим личностима на електронски потпис. Добили бисмо о томе податак од некога ко је то одбио. 

Занимљива је изјава Александра Вучића, имењака листе „Александар Вучић“, да захваљује Јокићу и његовој браћи на потписима подршке. Заиста, Јокићу који зарађује стотине милиона долара није нужда да даје подршку неком тамо диктатору. Али, није искључено да су Јокићева браћа измолила Николу да им да дозволу да га упишу на некакав списак, и да им је Никола одговорио: „Па аајде, мооже“. Да се браћа не осете запостављено. Јер ако ниси за режим, неће ти дати да се бавиш никаквим озбиљнијим бизнисом, па ти остану само послови попут дресуре кусих паса за лов на термите и патуљасте носороге. 

Међутим, некакав усмени „ајде може“ пристанак не значи потпис, а горе се тврди да је дао потпис. А ово му није прва „подршка“. И на прошлим изборима се појавила незванична вест да је Јокић подржао СНС и Вучића, а славни кошаркаш то није ни потврдио ни демантовао. 

Овога пута је то речено много јасније и гласније и речено је да је потписао. И мада би власт морала да покаже тај потпис, и да одговара пред јавним тужиоцем ако је у питању фалсификат, Никола Јокић је тај који мора да се изјасни. Или ће да подржи расклимани режим јасно и гласно као човек, или ће да ћути као... знате већ шта. 

(Аутор је новинар и водитељ канала Прави одговор)

П.С. Ма, неее, није то што сте помислили. Мислио сам „заливен“. Као заливен. 😉

Прочитајте ОВДЕ нови ауторски чланак Бошка Обрадовића, председника Српског покрета Двери

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА