Најновије

АЛЕКСИЋ СЕ ИЗБЛАМИРАО: Тражио већ објављене информације - МУП тврди да је изнео неистине

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је Мирослав Алексић у емисији Таковска 10 покушао да дискредитује рад те институције. Мирослав Алексић тражио је од МУП-а приступ информацијама од јавног значаја у којима је тражио да му се доставе информације о томе колико је људи пресељено у град Београд у септембру. Из МУП-а саопштавају да су информације које је Алексић тражио јавне и објављене на сајту, а да је њему одговор експедован на адресе на које је захтевао да му се доставе информације.

МУП је саопштио, како наводе, у циљу тачног информисања јавности, а посебно како би се онемогућиле "нетачне и злонамерне информације пласиране у јавности у емисији Радио телевизије Србије “Таковска 10”, емитоване 6. фебруара", у којој је народни посланик Мирослав Алексић изјавио да је Министарству унутрашњих послова од 27.10.2023. године поднео преко 25 захтева за слободан приступ информацијама од јавног значаја у којима је тражио достављање информације о томе колико је људи пресељено у град Београд у септембру, уједно постављајући питање "зашто би МУП прикривао податке колико је људи дошло у Београд и да је свима јасно да су представници режима ухваћени у крађи“.

"Мирослав Алексић је поднео захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја 5.10.2023. године, а након тога је у наредном периоду доставио још 16 идентичних захтева, којима је тражио податке о броју грађана са пријављеним пребивалиштем у другим градовима и општинама Републике Србије који су у периоду од 1.09.2023. до 1.10.2023. године променили пребивалиште тако да се пребивалиште сада налази на територији града Београда, те број уписаних лица са пребивалиштем у граду Београду након извршене промене података и да ли је поступак промене пребивалишта грађана извршен у складу са Законом о пребивалишту и боравишту грађана, а посебно имајући у виду одредбе члана 9. став 4, 11. и 18. наведеног закона", наводи се у саопштењу МУП-а.

Наводе да је Алексић тражио захтевом да му се одговори доставе на мејл адресу и адресу за личну доставу писмена које је навео у захтеву.

"Како су захтеви били садржински исти и поднети од стране истог тражиоца и сви упућени на исту адресу органа власти-Полицијској управи за град Београд, Булевар деспота Стефана 107, пре експедовања одговора, у законском року је тражиоцу упућен допис, којим се рок за поступање по захтевима продужава до 40 дана, а након тога је и упућен јединствени одговор, 17.11.2023. године, којим је тражилац у складу са одредбом члана 10. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја обавештен да се тражене информације налазе на сајту МУП", додаје се у саопштењу.

Напомињу да је одговор тражиоцу експедован на адресе на које је захтевао да му се доставе информације и то на назначену мејл адресу и адресу за пријем писмена у складу са правилима доставе прописане одредбама Закона о општем управном поступку и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

"Од њега је затражено да потврди пријем мејла што тражилац није учинио, а достављање овог акта је покушано у складу са одредбама Закона о општем управном поступку, где је Министарству враћена доставница у којој се наводи да је 28.11.2023. године у два наврата покушана достава и да је након тога остављено обавештење о начину преузимања пошиљке, где он није у законском року преузео, те се сматра да је пошиљка уручена у складу са одредбама Закона о општем управном поступку 14.12.2023. године", истиче се у саопштењу.

Такође, додаје се да је Мирославу Алексићу, поводом идентичних примедби од 12.12.2023. године, а у вези са поступањем Министарства по његовим захтевима, упућен је допис Кабинета министра унутрашњих послова од 12.12.2023. године, у коме се обавештава да је Министарство поступило по његовим захтевима и да му је 17.11.2023. године, у оквиру законског рока за поступање упућен одговор електронским путем и редовном поштом на адресе које је навео у захтеву.

Достављање овог акта је покушано у складу са одредбама Закона о општем управном поступку, где је Министарству враћена доставница у којој се наводи да је 15.12.2023. године у два наврата покушана достава и да је након тога остављено обавештење о начину преузимања пошиљке, где он није у законском року преузео, те се сматра да је пошиљка уручена у складу са одредбама Закона о општем управном поступку.

"Напомињемо да су информације које су тражене захтевима Мирослава Алексића, јавно објављене и доступне на сајту Министарства унутрашњих послова од 16.11.2023. године, на почетној страни сајта, те да су наводи народног посланика Мирослава Алексића тенденциозни и малициозни, све са жељом да се наруши углед овог министарства, као и рад запослених у њему", саопштио је МУП.

МУП додаје да у прилог наведеним чињеницама говори и то да Мирослав Алексић није поднео жалбе због непоступања органа власти Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, што је законом прописана могућност у ситуацији непоступања органа власти по овој врсти захтева.

"Посебно наводимо чињеницу да народни посланик Мирослав Алексић у наведеној емисији јавно показује повратнице-извештаје о уручењу захтева, које је он упућивао Министарству унутрашњих послова, а на којима је адреса подносиоца захтева различита од адресе која је наведена у захтеву за приступ информацијама од јавног значаја, те је јасна његова намера да манипулише са пријемом писмена и на тај начин дискредитује рад Министарства унутрашњих послова", закључује се у саопштењу МУП-а.

Прочитајте ОВДЕ на шта упозорава Шутановац, а тиче се Куртија

Извор: РТС / МУП

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА