Најновије

ДОДИК О УКРАЈИНСКОМ РАТУ: Европска Унија изабрала погрешну политику!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на панел дискусији Дипломатске Академије у Бечу о будућности БиХ да је Европска унија одабрала погрешну политику када је реч о украјинско-руском сукобу.

"Председник Руске Федерације Владимир Путин је неко ко жели да помогне", навео је Додик и истакао да не прихвата рат, али и да нико из БиХ није укључен у сукобе између Украјине и Русије.

Поручио је да Српска не прихвата санкције према Русији и да верује да су циљеви појединаца максималистички, као и да се не виде напори да би се одржао мир.

"Европа нема препознатљивог европског лидера и свакако треба прво да реши своје проблеме. Европа коју ми видимо еуфорично, није таква, они треба прво да реше своје проблеме. Ја у томе не могу да учествујем. Ми јесмо део Европе, али нисмо тај део који одлучује", навео је Додик, пренела је РТРС.

Да нестане лажни високи представник 

Очекивања су да након 21. марта БиХ престане да буде колонија међународне управе, и да истог дана, сходно европским стандардима, нестане лажни високи представник, и да из Уставног суда оду стране судије, поручио је Додик.

"Владавина права подразумева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савета безбедности", рекао је председник РС.

"Лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што данас нигде у свету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ", рекао је Додик.

Истакао је да је БиХ под принудном управом нелегалног странца и страних судија Уставног суда који доносе одлуке мимо Устава.

"Ми смо под управом. Када ту додате самозвано Веће за имплементацију мира, јасно вам је зашто би се сви у БиХ требали борити за њен суверенитет. Нећемо да живимо у неуставној БиХ" поручио је Додик

Поручио је Република Српска за уставну дејтонску БиХ.

"Против смо неуставне и антидејтонске БиХ. Супротстављамо се одлукама нелегалних странаца који нећу законе. То требају донети три народа у два ентитета. Рекли смо да у тој неуставној БиХ нећемо да живимо", поручио је Додик.

На панел дискусији о будућности БиХ учествују и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Нермин Никшић, лидер СДП-а.

Амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун рекао је у обраћању да је циљ скупа да се пошаље јасна порука о путу БиХ ка ЕУ, водећи рачуна о њеним специфичностима.

"БиХ је посвећена томе да буде део ЕУ, те је у БиХ неопходно градити политичке одлуке и договоре", рекао је Бенцун, преноси РТРС.

Иначе, дипломатску академију у Бечу организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ шта Вулин каже о Квинти

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА