Najnovije

DODIK O UKRAJINSKOM RATU: Evropska Unija izabrala pogrešnu politiku!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na panel diskusiji Diplomatske Akademije u Beču o budućnosti BiH da je Evropska unija odabrala pogrešnu politiku kada je reč o ukrajinsko-ruskom sukobu.

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je neko ko želi da pomogne", naveo je Dodik i istakao da ne prihvata rat, ali i da niko iz BiH nije uključen u sukobe između Ukrajine i Rusije.

Poručio je da Srpska ne prihvata sankcije prema Rusiji i da veruje da su ciljevi pojedinaca maksimalistički, kao i da se ne vide napori da bi se održao mir.

"Evropa nema prepoznatljivog evropskog lidera i svakako treba prvo da reši svoje probleme. Evropa koju mi vidimo euforično, nije takva, oni treba prvo da reše svoje probleme. Ja u tome ne mogu da učestvujem. Mi jesmo deo Evrope, ali nismo taj deo koji odlučuje", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Da nestane lažni visoki predstavnik 

Očekivanja su da nakon 21. marta BiH prestane da bude kolonija međunarodne uprave, i da istog dana, shodno evropskim standardima, nestane lažni visoki predstavnik, i da iz Ustavnog suda odu strane sudije, poručio je Dodik.

"Vladavina prava podrazumeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Saveta bezbednosti", rekao je predsednik RS.

"Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit donosi odluke o zakonima, što danas nigde u svetu nema, te naglasio da Republika Srpska neće da živi u neustavnoj BiH", rekao je Dodik.

Istakao je da je BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i stranih sudija Ustavnog suda koji donose odluke mimo Ustava.

"Mi smo pod upravom. Kada tu dodate samozvano Veće za implementaciju mira, jasno vam je zašto bi se svi u BiH trebali boriti za njen suverenitet. Nećemo da živimo u neustavnoj BiH" poručio je Dodik

Poručio je Republika Srpska za ustavnu dejtonsku BiH.

"Protiv smo neustavne i antidejtonske BiH. Suprotstavljamo se odlukama nelegalnih stranaca koji neću zakone. To trebaju doneti tri naroda u dva entiteta. Rekli smo da u toj neustavnoj BiH nećemo da živimo", poručio je Dodik.

Na panel diskusiji o budućnosti BiH učestvuju i lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun rekao je u obraćanju da je cilj skupa da se pošalje jasna poruka o putu BiH ka EU, vodeći računa o njenim specifičnostima.

"BiH je posvećena tome da bude deo EU, te je u BiH neophodno graditi političke odluke i dogovore", rekao je Bencun, prenosi RTRS.

Inače, diplomatsku akademiju u Beču organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

Pročitajte OVDE šta Vulin kaže o Kvinti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA