Најновије

УСТАВНИ СУД: Шмит нема право да се уплиће у законе Републике Српске

Уставни суд Републике Српске оценио је да Устав Републике Српске ниједном својом одредбом не предвиђа могућност да високи представник интервенише у законодавни поступак у Републици Српској, који, поред усвајања закона, укључује и доношење указа којим се закон проглашава.

Република Српска (Фото: Влада РС)

То је саопштено из Уставног суда Републике Српске, који је данас одржао 305. седницу.

Уставни суд је на данашњој седници одлучио да се не прихвата иницијатива за оцењивање уставности Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ.

"Уставни суд је, наиме, утврдио да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем наведених закона на проглашавање и њихово објављивање у 'Службеном гласнику Републике Српске', те да председник Републике Српске доношењем указа, нису повредили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона, због чега је Суд оценио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Српске", наводи Уставни суд.

У односу на чињеницу да је, како се додаје, високи представник за БиХ (Кристијан Шмит, којег Српска не признаје за високог представника), донео Одлуку којом се спречава ступање на снагу оспорених закона, Уставни суд је констатовао да високи представник за БиХ није институција уставноправног поретка Републике Српске, те да није могуће вршити оцену уставности законодавног поступка са аспекта тих аката, тј. у односу на њих.

Иначе, Уставни суд је на данашњој седници донео и одлуке којима није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцењивање уставности више закона.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА