Најновије

ХОЛАНДСКИ ПОСЛАНИК РОЈТЕН: Србија је агресор - потребна акција против Вучића и Додика

„Треба нам одлучна акција против дестабилизатора попут Вучића и Додика“, рекао је холандски посланик у Европском парламенту, Тајс Ројтен, пред Комитетом за спољне послове, у оквиру свог излагања на тему политичких кретања на Западном Балкану, преноси Ал Џазира.

„Мислим да нам не треба још један самит на којем ћемо потврдити нашу пуну подршку путу Западног Балкана ка Европској унији. Треба нам акција. Морамо у јасним порукама раздвојити Додика и Вучића, на једној страни, и земље попут Северне Македоније, на другој страни, које су урадиле много и којима треба помоћи“, рекао је Ројтен.

У разговору за Ал Јазееру, европарламентарац, казао је да је годинама „фрустриран политиком попуштања Европске уније према дестабилизаторима попут Вучића и Додика“.

„Обојица намерно подривају владавину права и потпаљују етничке сукобе у региону Западног Балкана, док одржавају пријатељске везе са (руским председником Владимиром) Путином. То мора престати“, рекао је Ројтен.

Јасна црвена линија и озбиљне мере

Тражи од Европске уније да „повуче јасну црвену линију, уместо да наставља да се ангажује у дијалозима који не доносе плодове“.

„Изјава да ‘понављамо нашу чврсту подршку европском путу Западног Балкана’ носи са собом и неку одговорност. Те речи морамо провести у праксу и предузети нешто“.

Ројтен тражи „озбиљне мере“ у случају да се земље кандидати „крећу у погрешном смеру“.

„У случају Републике Српске, требало би следити пример Велике Британије и САД-а наметањем санкција Додику и његовом ужем кругу. То је нешто на шта Европски парламент доследно позива већ неколико година и то на мој предлог. Када су у питању Република Српска и Србија, потребна је озбиљна расправа и акција око блокаде средстава тамо где су угрожени владавина права и темељна права“, казао је овај посланик.

Он сматра да Вучић „уништава“ пут Србије ка Европској унији, поменувши уједно одбијање увођења санкција Русији.

Србију назива „агресором“, поменувши да су, уместо њој, „санкције уведене Косову“.

“Већина у Скупштини Србије је врло критична према Европској унији. Упркос многобројним критикама које трају већ месецима, имамо ситуацију да су санкције уведене Косову, а не агресору (Србији), највећем узроку дестабилизације и провокације какве дуго нисмо видели”, казао је Ројтен.

Тражи и да се у односу са Вучићем напусти „катастрофална политика одобравања“:

„Јер она не само да не помаже, већ одржава дестабилизацију и повремено изазива провокације користећи своје ескалационо оруђе”, мишљења је.

Но, унутар саме Европске уније постоје гласови који се противе идејама попут Ројтенове, пише Ал Џазира.

Холандски посланик у први план ставља Мађарску, наводећи да она „активно охрабрује Вучића и Додика“.

„Зато се хитно морамо решити политике једногласности у подручју спољних односа, укључујући и међукораке у процесу проширења“, каже Ројтен.

Прочитајте ОВДЕ шта Вучић каже о уласку НАТО трупа у Украјину

Извор: КосСев.Инфо / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА