Najnovije

HOLANDSKI POSLANIK ROJTEN: Srbija je agresor - potrebna akcija protiv Vučića i Dodika

„Treba nam odlučna akcija protiv destabilizatora poput Vučića i Dodika“, rekao je holandski poslanik u Evropskom parlamentu, Tajs Rojten, pred Komitetom za spoljne poslove, u okviru svog izlaganja na temu političkih kretanja na Zapadnom Balkanu, prenosi Al DŽazira.

„Mislim da nam ne treba još jedan samit na kojem ćemo potvrditi našu punu podršku putu Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. Treba nam akcija. Moramo u jasnim porukama razdvojiti Dodika i Vučića, na jednoj strani, i zemlje poput Severne Makedonije, na drugoj strani, koje su uradile mnogo i kojima treba pomoći“, rekao je Rojten.

U razgovoru za Al Jazeeru, evroparlamentarac, kazao je da je godinama „frustriran politikom popuštanja Evropske unije prema destabilizatorima poput Vučića i Dodika“.

„Obojica namerno podrivaju vladavinu prava i potpaljuju etničke sukobe u regionu Zapadnog Balkana, dok održavaju prijateljske veze sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom. To mora prestati“, rekao je Rojten.

Jasna crvena linija i ozbiljne mere

Traži od Evropske unije da „povuče jasnu crvenu liniju, umesto da nastavlja da se angažuje u dijalozima koji ne donose plodove“.

„Izjava da ‘ponavljamo našu čvrstu podršku evropskom putu Zapadnog Balkana’ nosi sa sobom i neku odgovornost. Te reči moramo provesti u praksu i preduzeti nešto“.

Rojten traži „ozbiljne mere“ u slučaju da se zemlje kandidati „kreću u pogrešnom smeru“.

„U slučaju Republike Srpske, trebalo bi slediti primer Velike Britanije i SAD-a nametanjem sankcija Dodiku i njegovom užem krugu. To je nešto na šta Evropski parlament dosledno poziva već nekoliko godina i to na moj predlog. Kada su u pitanju Republika Srpska i Srbija, potrebna je ozbiljna rasprava i akcija oko blokade sredstava tamo gde su ugroženi vladavina prava i temeljna prava“, kazao je ovaj poslanik.

On smatra da Vučić „uništava“ put Srbije ka Evropskoj uniji, pomenuvši ujedno odbijanje uvođenja sankcija Rusiji.

Srbiju naziva „agresorom“, pomenuvši da su, umesto njoj, „sankcije uvedene Kosovu“.

“Većina u Skupštini Srbije je vrlo kritična prema Evropskoj uniji. Uprkos mnogobrojnim kritikama koje traju već mesecima, imamo situaciju da su sankcije uvedene Kosovu, a ne agresoru (Srbiji), najvećem uzroku destabilizacije i provokacije kakve dugo nismo videli”, kazao je Rojten.

Traži i da se u odnosu sa Vučićem napusti „katastrofalna politika odobravanja“:

„Jer ona ne samo da ne pomaže, već održava destabilizaciju i povremeno izaziva provokacije koristeći svoje eskalaciono oruđe”, mišljenja je.

No, unutar same Evropske unije postoje glasovi koji se protive idejama poput Rojtenove, piše Al DŽazira.

Holandski poslanik u prvi plan stavlja Mađarsku, navodeći da ona „aktivno ohrabruje Vučića i Dodika“.

„Zato se hitno moramo rešiti politike jednoglasnosti u području spoljnih odnosa, uključujući i međukorake u procesu proširenja“, kaže Rojten.

Pročitajte OVDE šta Vučić kaže o ulasku NATO trupa u Ukrajinu

Izvor: KosSev.Info / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA