Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ТО ВУЧЕВИЋ ЗАПРАВО НАЈАВИО: Могућност прекида ЕУ интеграција Србије!? (ВИДЕО)

Милош Вучевић, председник СНС-а и мандатар владе Србије, у излагању експозеа у Народној скупштини Србије, по питању спољне политике будуће владе Србије и решавања проблема Косова и Метохије, изрекао је једну реченицу која би могла бити најава да би будућа влада Србије на столу могла имати и "прекид ЕУ интеграција Србије".
Вучевић

Вучевић

Говорећи о политици европских и других западних земаља наспрам Косова и Метохије, Вучевић се осврнуо на “персепективе евро-интеграција Србије”. Из његовог излагања, јасно је да прекид ЕУ интеграција није нешто што би могло бити ствар избора Србије, стратешки или тактички потез Србије, већ је то опција која прети да се деси и да буде неминован потез будуће владе Србије.

“Сасвим је јасно то да је у овој ситуацији Србија жртва политичког одговора дела колективног Запада на ситуацију у Украјини, али тиме се и Србији, као кандидату за пуноправно чланство у ЕУ, шаљу јасне поруке о перспективама њене евро интеграције, што ће Влада Србије такође морати да третира као једну нову чињеницу.“, каже Вучевић, између осталог, у свом излагању експозеа.

Подсећамо, раније је и Александар Вучић, председник Србије, најавио могућност изласка Србије из Савета Европе, уколико Косово заиста буде примљено као чланица, а то је додатно подгрејало питање могућности потпуног прекида евроинтеграција Србије, јер тешко да би такав потез могао да не проузрокује и потпуну блокаду ЕУ интеграција и процеса везаних за ЕУ.

Вишедеценијски пут Србије ка ЕУ је поплочан политиком уцена и популарност ЕУ као идеје у српском друштву никад није имала мању подршку, а убрзаним урушавањем међусобних односа земаља чланица ЕУ и све јаснијим поделама унутар ЕУ, веома брзо би питање евроинтеграција Србије могло постати беспредметно. Посебно, уколико се узме у обзир да се државе на разним меридијанима све више окрећу идеји суверености, те новим облицима глобалне организације друштва и међународног поретка као што је нпр. чланство у БРИКС-у, Србија би могла бити стављена на потпуно нови курс.

Чак и без обзира на тренутна геополитичка превирања, због Косова и Метохије и сталних притисака на Србију да дође до својеврсне ревизије историјских факата о дешавањима у протеклих пар деценија на Балкану, Србија би могла просто Европској Унији да проклиза кроз прсте, а идеја ЕУ интеграција да постане тема искључиво за шалу.

Деловање водећих ЕУ земаља наспрам Србије постало је отворено непријатељско, а Европска Унија постаје симбол хаоса и политичког јавашлука највишег нивоа. Прихватање политике силе и двоструких аршина је недопустиво за било коју земљу која има иоле достојанства и основне елементе државности, а у какву конфронтацију долазе земље које се и најмање успротиве можда најбоље сведочи позиција Мађарске у Европској Унији и проблеми са којима се среће мађарски лидер Виктор Орбан који бива нападан искључиво због противљења девијантним политичким формама унутар ЕУ.

ЕУ својим политичким деловањем просто урушава сваки темељ и све вредности које прокламује као оно што је циљ уопште окупљања земаља унутар Европске Уније.

Шта је Вучевић још рекао и “подвукао”!?

Ми ћемо, у складу са недавним договором председника Републике и Владе у техничком мандату, учинити све да спречимо пријем самопроглашеног "Косова" у чланство Савета Европе, иако нам шансе нису велике. Али, као и много пута у нашој историји, наша решеност да бранимо своје позиције инспирисана је, не шансама за успех, већ праведношћу нашег циља и вредношћу онога што бранимо, најавио је Вучевић приликом излагања експозеа.

О односу спонзора Приштине према Србији најречитије говори то што су они све акте насиља против српског народа на Косову и Метохији и окупацију севера покрајине третирали као спровођење владавине права. Другим речима, они на сваки напад на специфичне интересе српског народа на Косову и Метохији гледају као на природан и пожељан процес консолидације онога што доживљавају као независну државу. Наводне санкције које повремено Запад уводи Приштини само су козметичке мере које за циљ имају фингирање некакве уобичајене политичке или дипломатске праксе, што потврђује и чињеница да је, наводно укорена и санкционисана Приштина, у протеклих годину дана учествовала на свим међународним форумима које су организовали ти што су их казнили, добила је визну либерализацију за путовања у земље ЕУ, унапређен јој је статус у Парламентарној скупштини Нато, а недавно је "кажњена" и отварањем врата за приступ Савету Европе, наводи Вучевић.

Имајући све наведено у виду, Београд ће остати посвећен дијалогу са Приштином уколико се покаже да из тог процеса може да проистекне ишта продуктивно што би допринело миру и стабилности у региону. Међутим, било би неодговорно заваравати се да је са екстремистима које предводи Аљбин Курти могуће учинити било какав суштински помак у правцу истинске нормализације односа и побољшања услова живота обичних људи. То непобитно доказује ток дијалога у периоду од Куртијевог доласка на власт, од када је међународна заједница "гласном тишином" пратила Куртијево насиље и прогањање Срба, док је дијалог безмало претворила у пуки оквир за легализацију једностраних и противправних потеза Приштине, каже будући премијер владе Србије.

Чињеница је да је таква политика међународне заједнице према приштинском тиранину доживела потпуни пораз када је сам Савет безбедности УН недавно прихватио образложени предлог Републике Србије да размотри ситуацију на Косову и Метохији – и то по пријави за нарушавање међународног мира и безбедности. Иако Савет безбедности није никаква судска инстанца у међународним односима, његово прихватање да по хитној процедури сазове ванредну седницу због приштинског прогона Срба представља чињеницу, која има и имаће опипљиве кривично-правне последице по налогодавце и извршиоце свих злочина почињених над Србима на Косову и Метохији током протеклих година.

Говорећи о угрожености Срба на Косову и Метохији, сви бисмо морали стално имати на уму то да је Приштина, готово од првог дана по доласку Куртија на власт 2021. године, непрестано предузимала ескалаторне потезе. Она је тим поступцима континуирано вршила добро испланирано, систематско и широко распрострањено насиље против Срба и мање-више отворено настојала да за њих креира неподношљиве услове за живот. Сасвим је очито да је циљ таквог деловања Приштине под Куртијевим вођством био и остао то да примора све или готово све Србе да напусте Покрајину, стоји у експозеу мандатара владе Србије.

Између осталог, у уводном делу излагања о проблематици спољне политике и главног питања за српску политику, Косова и Метохије, Вучевић је рекао да за будућу владу Србије борба следи већ од првих дана мандата.

“Ова влада ће се од првих дана свога мандата суочити са озбиљним и далекосежним спољнополитичким изазовима, и то је само почетак. У том смислу, наш највећи изазов у предстојећем периоду биће, без сумње, одбрана суверенитета и територијалне целовитости земље у међународној арени, односно борба за наше Косово и Метохију.”, подвлачи Вучевић.

Ових дана постала је сасвим очигледна намера да се још једном погази међународно право и суверенитет Републике Србије и да се Приштина уведе у чланство Савета Европе. Таквим поступањем према нашој земљи још једном се потврђује да нема никаквог "јединственог случаја" када је у питању једнострано проглашена лажна државност лажне државе на простору наше јужне Покрајине. Тај термин још од 2007. године до данас нашироко користе они који покушавају да нам земљу цепају и отимају и то све време тврдећи како они стриктно поштују међународно право и принципе на којима почивају међудржавни односи настали после Другог светског рата.

Поставља се питање зашто? Верујем да коришћењем речи "јединствен случај" за КиМ заправо желе да сакрију да је у њиховим нормама међународног права успостављен чврст принцип да за Србију и Србе не важи ниједна норма и ниједан принцип тог њиховог "међународног права". Јер само тако и даље могу да се праве невешти и да тврде да су принципијелни, иако Србима на једној територији оспоравају и одузимају иста она права која признају и штите за све друге народе на тој истој или непосредно суседној територији, објашњава Вучевић.

Осим новог бруталног кршења међународног права, сецесионисти би пријемом у Савет Европе били и де фацто награђени за прогон, систематско обесправљивање и тлачење српског народа на Косову и Метохији. Недавно су значајни кораци у том правцу учињени изјашњавањем унутар Парламентарне скупштине Савета Европе, а наставак рада на том срамотном процесу биће, не само чин понижавања Србије, већ и акт против самих вредносних темеља те међународне организације, чији је Србија посвећени члан. Дакле, и поред чињенице да 12 држава чланица Савета Европе не признаје једнострано проглашену независност тзв. "Косова", спонзори Приштине решени су да беспризорним кршењем Повеље УН и Хелсиншке декларације учине деликт против међународног права и виталних државних и националних интереса Србије, истиче Вучевић.

За ову прилику нећу улазити у општепознато тзв. претходно питање – а то је да тзв. Косово није и никада неће бити држава, па стога по правилима Савета Европе ни не може бити примљена у чланство те организације. Међутим, полазећи из те позиције, немогуће је не указати и на то да је процес убрзаног учлањења Приштине покренут иако су наши западни партнери у свакој прилици саопштавали да не постоји ни теоријска могућност да тако нешто подрже пре него што Приштина: омогући формирање Заједнице српских општина; обустави изградњу полицијских база и употребу специјалних и тешко наоружаних јединица за обичне полицијске послове; и прекине и поништи нелегалне одлуке о отимању више од милион метара квадратних земље у власништву Срба на северу Косова и Метохије.

Да апсурд у овом случају буде већи, уважени правни експерти бироа Парламентарне скупштине Савета Европе су у својој студији јасно навели да Приштина у пракси крши начела владавине права, суштински ускраћујући Србима коришћење српског језика, бруталном полицијском репресијом коју над њима непропорционално примењује, поменутим незаконитим експропријацијама, итд. Због свега наведеног, Влада Србије ће бити принуђена да адекватно реагује ако чланство Приштине у Савету Европе постане извесно, каже мандатар Вучевић.

Погледајте део излагања мандатара Вучевића у којем говори о Косову и Метохији:

Прочитајте ОВДЕ шта Курти каже о чланству “Косова” у Европској Унији

Извор: Правда.рс / РТС / Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА