Најновије

Курди плаћају по 4.000 евра за прелазак преко Црне Горе у ЕУ!

ПОДГОРИЦА - Држављани Турске уз помоћ превозника и таксиста из Црне Горе уговарају и организују послове шверцовања имиграната, најчешће Курда, пишу подгоричке "Вијести" позивајући се на полицијска документа.
Курди беже из зараћених зона (фото: levoradikal.ru )

Курди беже из зараћених зона (фото: levoradikal.ru )

Имигранте шверцују за 3.500 до 4.000 евра по особи, а према полицијским сазнањима постоје три главна правца пребацивања Курда преко територије Црне Горе. Први правац је авионима из Истанбула до Подгорице, па даље возилима из Црне Горе ка Босни и Херцеговини, Хрватској, а потом их пребацију у Италију. Други правац је авионском линијом Истанбул - Тирана, или аутобусима Истанбул - Македонија - Албанија и даље возилима или таксијем ка Црној Гори, преко Улциња у правцу Хрватске, Словеније и Италије. Трећи правац шверца је из Албаније преко Црне Горе ка Србији, рутом ка Аустрији, преко Београда или Суботице. Према подацима полиције, осим Курда, преко Црне Горе су пребацивани и имигранти из Пакистана, Алжира, Марока, Авганистана, Сирије, Туниса... "Илегалне миграције имају и даље углавном карактер транзита преко територије Црне Горе...", пише у полицијском документу "Процена опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори". Турски кријумчари, који организују пребацивање миграната из Сирије, за то не користе увек територију Црне Горе, већ и поморске руте из Турске ка Грчкој (егејска рута) и даље за Италију (могуће и преко Туниса). Приликом преласка границе Црне Горе, у преко 85 одсто регистрованих случајева имигранти прелазе ван граничног прелаза и то углавном "зелену границу" на копну, а ређе "плаву границу" на мору, језеру или реци. У Црну Гору мигранти улазе пешке - планинским путевима и стазама до првог насељеног места (из Албаније до места Тузи, а са Косова преко планине Богићевица до Плава или планине Хајла до Рожаја), док их од Подгорице до границе са БиХ превозе локални кријумчари најчешће приватним или такси возилима.
Прочитајте још: Подгорица: Пилот МУП није убијенЦрногорци не дају органе!
За транспорт и пребацивање миграната према Србији, најчешће у теретним возилима на локалним слабо контролисаним путевима у граничном подручју од Бијелог Поља до Рожаја, организатори ангажују као сараднике локалне кријумчаре. "С обзиром на начин рада турских кријумчара, постоји реална опасност да ће у наредном периоду покушати да искористе и црногорску обалу за укрцај и пребацивање миграната мањим бродовима ка Италији", наведено је у документу. На основу анализираних података полиција је закључила да ће главни циљ највећег броја илегалних миграната који траже азил у Црној Гори бити да обезбеде себи неколико дана предаха и прикупе новац за даљи пут, пре него напусте територију Црне Горе и крену даље у правцу Европске уније. "Организовани криминал из Црне Горе (страни организатори и њихови локални сарадници) интензивираће активности на кријумчарењу илегалних миграната са територије Црне Горе преко Јадранског мора мањим пловилима, једрилицама или јахтама и копненим путем користећи возила локалних превозника у правцу Хрватске, директно или посредно преко границе са БиХ”, једна је од претпоставки полиције коју брине пораст броја тражилаца азила. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА