Најновије

КИНА У УН О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Наш став је јасан - суверенитет Србије да се поштује!

Представник Кине при мисији те земље у Уједињеним нацијама, Зенг Јун, истакао је да је став Кине по питању КиМ дослаедан и јасан, да та земља подржава стране да се међусобно ангажују у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности и дођу до обострано прихватљивог решења кроз дијалог и консултације, али и истакао да суверенитет, независност и територијални интегритет Србије треба у потпуности да се поштују.
Зенг Јун, амбасадор Кине при УН

Зенг Јун, амбасадор Кине при УН

Јун је на седници Савета безбедности УН на којој се расправља о шестомесечном извештају Унмика о КиМ позвао Приштину да опозове неразумне одлуке и прекине једностране акције које погоршавају тензије и изазивају конфронтацију.

Рекао је и да забрињавају ескалација тензија на северу КиМ у последње време и учестало насиље и безбедносни инциденти на терену, наводећи да су уредба о динару власти у Приштини и насилни прогони етничких Срба озбиљно пореметили нормалан живот српске заједнице.

„Кина изражава озбиљну забринутост због тог развоја догађаја. Позивамо Приштину да опозове неразумне одлуке и прекине једностране акције које погоршавају тензије и конфронтацију.

Оснивање Заједнице општина са српском већином важан је део Бриселског споразума из 2013. године. Косовске власти су се изричито обавезале у овом погледу и требало би да поштују своје обавезе у доброј вери.

Надамо се да ће ЕУ подржавати неутралност, непристрасност и правду у свом посредовању”, рекао је Јун.

Према његовим речима, СБ УН би требало да настави да се бави питањем КиМ, а Приштина да поштује и осигура безбедност особља и просторија УНМИК-а и да омогући несметан рад УНМИК-а.

„Русија је прошлог месеца затражила отворени састанак поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију. Прошло је 25 година од рата НАТО-а против Југославије, али тај рат је далеко од историје. Ситуација на Косову остаје напета'', додао је представник Кине, Зенг Јун, преноси Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ шта су Руси поручили у УН о КиМ

Извор: Правда / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА