Најновије

НАЈАВЕЋА ТАЈНА НИРБЕРНШКОГ ПРОЦЕСА: Американци ангажовали припаднике СС да чувају нацисте!? (ВИДЕО)

Савезничке снаге током суђења водећим нацистима у Нирбергу ангажовали су бивше припаднике озлоглашених СС јединица. Американци су изабрали припаднике Естонских, Литванских и Летонских СС трупа које су починиле тешке злочине на територији данашње Русије и Украјине.

Припадници СС једница балтичких земаља на крају рата бежећи од Црвене армије предали су се Енглезима и Американцима знајући да их на истоку, због почињених зличина, чега смртна казна или затвор у Сибиру. Они су убрзо понудили своје услуге Американцима који нису били гадљиви на нацисте који су окрвавили руке на источном фронту.

Американци су сматрали да би било лоше да запосле бивше нацисте немачког порекла и зато су изабрали нацисте балтичких земаља.

Занимљиво је да је током суђења јединица чувара бивших СС-оваца била смештена у некадашњој касарни СС у Нирбергу. Они су прошли двомесечну обуку, а затим преузели обезбеђење затвора. Униформе које су задужили били су црне боје, а на обележјима су носили и мање грбове у бојама заставе њихових земаља. Они су такође добили задужење обезбеђења објеката који су користили амерички и енглески официри и њихове породице, судије и други западни представници.

Према подацима до којих је дошао истраживач Другог светског рата Марк Фелтон, нацисти из балтичких земаља ангажовани су од стране Американаца и Енглеза и на другим безбедносним пословима.

Украјину чега нешто много горе од губитка Донбаса и крима, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА