Najnovije

NAJAVEĆA TAJNA NIRBERNŠKOG PROCESA: Amerikanci angažovali pripadnike SS da čuvaju naciste!? (VIDEO)

Savezničke snage tokom suđenja vodećim nacistima u Nirbergu angažovali su bivše pripadnike ozloglašenih SS jedinica. Amerikanci su izabrali pripadnike Estonskih, Litvanskih i Letonskih SS trupa koje su počinile teške zločine na teritoriji današnje Rusije i Ukrajine.

Pripadnici SS jednica baltičkih zemalja na kraju rata bežeći od Crvene armije predali su se Englezima i Amerikancima znajući da ih na istoku, zbog počinjenih zličina, čega smrtna kazna ili zatvor u Sibiru. Oni su ubrzo ponudili svoje usluge Amerikancima koji nisu bili gadljivi na naciste koji su okrvavili ruke na istočnom frontu.

Amerikanci su smatrali da bi bilo loše da zaposle bivše naciste nemačkog porekla i zato su izabrali naciste baltičkih zemalja.

Zanimljivo je da je tokom suđenja jedinica čuvara bivših SS-ovaca bila smeštena u nekadašnjoj kasarni SS u Nirbergu. Oni su prošli dvomesečnu obuku, a zatim preuzeli obezbeđenje zatvora. Uniforme koje su zadužili bili su crne boje, a na obeležjima su nosili i manje grbove u bojama zastave njihovih zemalja. Oni su takođe dobili zaduženje obezbeđenja objekata koji su koristili američki i engleski oficiri i njihove porodice, sudije i drugi zapadni predstavnici.

Prema podacima do kojih je došao istraživač Drugog svetskog rata Mark Felton, nacisti iz baltičkih zemalja angažovani su od strane Amerikanaca i Engleza i na drugim bezbednosnim poslovima.

Ukrajinu čega nešto mnogo gore od gubitka Donbasa i krima, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA