Најновије

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НАСТАВЉАЈУ ПРОТЕСТ: Сви прилази рафинерији блокирани

Пољопривредници из Војводине и данас су организовали протест и тракторима блокирали саобраћајнице у више градова, уз наизменично пропуштање саобраћаја у трајању од сат времена.

Пољопривредници (Фото: Јутјуб)

Саобраћај је данас био блокиран на значајним саобраћајницама у Суботици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Старој Пазови, Пожаревцу, Ченти, Гложану, Рачи Крагујевачкој, Челареву, Долову, Баваништу, Кузмину, Товаришеву, Бачу, Брестовцу, Бачком Петровцу, Пивницама, Српској Црњи и Банатском Новом Селу.

Како је раније најављено, блокаде трају "до вечерњих часова", а у току ноћи ће саобраћај бити проходан.

Сви улази у рафинерију Нови Сад су блокирани и даље, а како је за Танјуг рекао Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника, блокаду рафинерије 24 сата, неће прекинути до испуњења захтева.

Разлог за блокирање рафинерије је, како кажу, неиспуњен договор о укидању акцизе на нафтне деривате за пољопривреднике.

"Такође, Закон о робним берзама донет је 2021. године, али не предвиђа тзв. финансијске деривате као што су фјучерси и опције. За доношење таквог закона и његову имплементацију неопходна је помоћ државе и то како у логистичком тако и финансијском смислу. И за постојећи закон који предвиђа гаранције за трговање на берзи потребна су средства за формирање гарантог фонда. Држава треба да се укључи, и помогне формирање таквог фонда. Што се тиче јавних складишта, не треба ништа више, само да се ревиталзује и поново стави у функцију и систем јавних складишта и институција Компезациони фонд, и да се настави добро замишљен систем који је по свом доношењу сасвим добро функционисао", рекао је Сланкаменац.

Председник Удружења пољопривредних произвођача Суботице Марко Габрић рекао је да су данас наставили са блокадом путног правца Суботица - Стари Жедник.

"Управо крећемо у последњу вожњу за данас, настављамо и сутра. На улици смо до испуњења захтева које смо упутили министарству", рекао је Габрић за Танјуг.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да ће субвенције за пољопривреду за 2024. годину износити 100 милијарди динара, и да ће оне бити распоређене на 34 мере за пољопривреднике.

Она је позвала сва удружења пољопривредника да изнесу предлоге о расподели новца, а коментаришући то што пољопривредници штрајкују већ трећи дан, рекла је да они не желе да разговарају, иако је свих 13 тачака споразума који је потписан у мају испуњено.

"Врата и министарства и владе и председништва су за њих широм отворена, али пољопривредници неће да разговарају", рекла је Танасковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА