Најновије

"Још ћемо се задуживати, то је неминовност"

Свету прети дужничка криза, као што му прети и рецесија, а то је и закључна порука Економског форума у Давосу, каже професор Београдске банкарске академије Горан Грубишић. Коментаришући последње задуживање Србије за 1,75 милијарди долара кроз продају еврообвезница, Грубишић каже да је задуживање неминовности и да то никада није добра вест, "али када морате да се задужите за то морате да платите цену". Он поручује да ово није крај и да ћемо се - задуживати још.

Евро (Фото: Pixabay)

Србија је од инвеститора на међународном тржишту позајмила 1,75 милијарди долара кроз продају еврообвезница. Цена задуживања за 750 милиона долара који на наплату доспевају за пет година је шестомесечни еурибор плус 2,9 одсто, док ћемо за милијарду долара која на наплату доспева за 10 година инвеститорима платити каматну стопу у износу шестомесечни еурибор плус 3,1 одсто.

- Свету прети дужничка криза, као што му прети и рецесија, а то је закључна порука Економског форума у Давосу - каже професор Београдске банкарске академије Горан Грубишић.

Такође је, додаје, једна од порука да ће бити мање страних инвестиција.

- Задуживање је неминовност, то никада није добра вест, али када морате да се задужите морате за то да платите цену. Оно је потребно за финансирање екстерних неравнотежа и да би се подстакао привредни раст. Шта је ту успех? Тражња је била шест пута већа, купљене су обвезнице које доспевају за пет и за десет година, а мала је рочна премија – није исто чекати пет и чекати десет година да бисте добили главницу – инвеститор у међувремену добија купонску камату - наводи Грубишић.

Када је реч о цени задуживања, Грубишић истиче да је ово сада зона растућих каматних стопа.

- Ово није крај задуживању - поручује професор за Н1.

Он истиче да аражман са ММФ даје додатно поверење инвеститорима. Ми смо се, каже, задужили 290 одсто квоте – новац ћемо вући у траншама, што значи да ће делагација ММФ редовно долазити у Србију.

- Добијаћемо зелено светло да можемо да повучемо следећу траншу. А, када вам ММФ да зелено светло, то прате и други инвеститори - појашњава он.

Ове године Србија ће дати осам милијарди евра за доспеле обавезе и финансирање дефицита.

- То су те екстерне неравнотеже које морају да се финансирају. То значи да ћемо се додатно задуживати и да ће јавни дуг расти - истиче он.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА