Најновије

Да ли ће Вучић прихватити дијалог са опозицијом да удовољи ЕУ?

Представници власти предвођени Александром Вучићем вероватно ће пристати на обнову дијалога са опозицијом, којим би требало да посредују посланици Европског парламента, сматрају саговорници портала Нова.рс. Они наводе да је и члановима Српске напредне странке у интересу да покажу да су конструктивни пред ЕУ, те да им, упркос доминацији у Скупштини, такав распоред снага у парламенту без опозиције доноси штету. Да ли че Вучић прихватити дијалог са опозицијом да удовољи ЕУ?

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

У року од 15-так дана појавила су се три наговештаја да би ускоро могло да дође до обнове преговора власти и опозиције у Србији. Прво је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, 10. септембра одговорио на писмо које су представници опозиције послали Европској комисији у јулу, у ком је позвао и власт и опозицију да наставе учешће у дијалогу уз посредовање Европског парламента.

Потом је Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво и посредник првог дијалога на Факултету политичких наука, најавио наставак дијалога опозиције и власти, да би потом о томе разговарали представници опозиционих странака Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и Дејан Николић са европарламентарцима.

Ђилас, Зеленовић и Николић заједно са посланицима ЕП заложили су се за хитно покретање преговора са влашћу о изборним условима.

На ову тему, међутим, нису се изјаснили ни СНС ни СПС.

Иво Чоловић, пројектни директор Цесида, наводи за Нова.рс да је дубоко уверен да ће власт прихватити дијалог с опозицијом, с обзиром на то да се ради о европском посредовању.

“Први дијалог можда није завршен најсрећније, али је ипак дао неке резултате. Представницима власти је стало да што више опозиционих странака учествује на следећим изборима. Тренутни сазив Скупштине, у коме готово да нема опозиције, није нешто што олакшава позицију СНС, ма колико доминантна била”, каже Чоловић.

Он додаје да ће власт пристати на дијалог који је у плану, између осталог и због тога што су изборни услови тема у Србији.

“Учешћем у дијалогу они ће желети да покажу да су конструктивни. Ако могу да преговарају са Приштином, не видим разлог зашто не би били спремни да то учине и са опозицијом”, каже Чоловић.

Да је владајућим странкама у интересу да преговара са опозицијом, како би што више странака учествовало на следећим изборима, сматра и политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

“Другачије је кад у парламенту имате озбиљне опозиционе странке, а другачије када их имате јако мало или уопште немате. Ако ЕУ то жели, власт ће прихватити да разговара са опозицијом”, каже он.

Анђелковић додаје да је корисно и логично да актери на политичкој сцени разговарају.

“Има смисла да Европски парламент или нека друга институција прати стање у Србији, али сам незадовољан да страни фактор, европски или руски или неки други, има ту врсту покровитељства у разговорима. Ваљда су власт и опозиција довољно зрели да самостално разговарају”, наводи он.

Борис Џонсон активира "нуклеарну" опцију и изводи војску на улице Велике Британије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА