Најновије

БРИТАНЦИ ОБЈАВИЛИ ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Ево колико су Срби религиозан народ

У Србији 32 одсто становништва чине верници и по томе смо десети у Европи. Ипак, 27 одсто се редовно моли, а само 19 одсто бар једном месечно оде у цркву. Сваки трећи становник Србије је дубоко религиозна особа, показало је велико истраживање британске агенцију "Пју рисерч" обављено у 34 државе Европе.

Срби (Фото: Јутјуб)

Према тој анализи, Србија је на десетом месту у Европи по проценту верника међу становништвом, а занимљиво је да првих пет места на листи држе чисто православни народи. Како је показивало ово истраживање, у нашој земљи 58 одсто људи верује да Бог постоји, али само 27 одсто се свакодневно моли, док тек 19 одсто иде у цркву барем једанпут месечно.

Верују, не упражњавају

Истраживање је рађено по четири критеријума - веровање у Бога, одлазак у цркву, упражњавање молитви и утицај вере на живот, а "дубоко религиозном" особом сматрају се они који припадају у бар две категорије.

- Већина становника Србије верује у Бога, везано или невезано за неку конкретну религију. По томе, Срби су у самом врху међу европским народима. Међутим, када је у питању испољавање религиозности, ту стоје далеко слабије, јер тек сваки пети становник иде редовно у цркву. Ипак, важно је напоменути да је 34 одсто испитаних одговорило да вера за њих представља веома битан фактор у животу - каже се у истраживању и напомиње да су Срби за нијансу мање религиозни од народа у окружењу:

- Хрвати верују у Бога за нијансу мање него Срби (57 одсто), али зато више од 40 одсто њих редовно иде у цркву, моли се и живи према религиозним начелима. Слично важи и за Румуне и Грке. Са друге стране, Срби су доста религиознији од својих комшија Бугара (18 одсто верника) и Мађара (17 одсто верника).

Верски аналитичар Жељко Ињац каже да га не чуди што спадамо међу религиозније народе у Европи, јер се Срби последњих деценија враћају православљу.

- Морам признати да сам заиста позитивно изненађен и да је ово лепши одраз друштва у којем живимо. Посебно ме радује невероватан податак овог истраживања, а то је да 19 одсто грађана иде на верску службу. Толики процента није био годинама уназад и ако је тачан, онда је то велики успех - истиче Ињац и додаје:

- Срби су познати као традиционални људи, а самим тим веру и религију доживљавају као део ње, што потврђује и податак да 59 одсто верује у Бога, а 27 одсто се редовно моли. Мислим да је ово окретање религији ствар личне потребе, нешто што је народ осетио као битан део свог живота у последње време.

Тражење мира

Са њим је сагласан и социолог Драган Коковић. Према његовим речима, ово је добар повратак религије у нашу земљу и окретање Богу.

- За време комунизма многе ствари нису ишле у корист цркве и религије уопште. Сада се то променило, људи се данас не стиде да признају да иду у цркву и да верују у Бога и зато и имамо овакву статистику. Наравно да међу испитаницима, поред оних традиционалних, има и ових новокомпонованих који се на модернији начин труде да одржавају религију и поштују обичаје. Одавно је познато да људи у цркви нађу мир, да им прија одлазак на литургију и да паљење свећа за здравље или за покој душе за њих има посебну важност - објашњава Коковић.

Председник Европског парламента Тајани разбеснео Хрвате. Погледајте ОВДЕ шта је поручио у Трсту.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте причу о најстаријој српској цркви у САД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА