Најновије

ДВА МЛАДИЋЕВА АДВОКАТА ОДЈАВИЛА УЧЕШЋЕ У ЖАЛБЕНОЈ СЕДНИЦИ: Навели читав низ разлога због овог поступка

Одбрана некадашњег Врховног комаданта Војске Републике Српске Ратка Младића обавестила је данас жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу да његов главни бранилац Брако Лукић, као ни правни саветник Борис Зорко неће присуствовати жалбеној седници, која треба се одржи у уторак и среду.

Хаг (Фото: Јутјуб)

Расправи ће међутим, можда лично присуствовати адвокат Драган Иветић и правни саветник Пета-Луис Багот, који чекају резултате теста на корона вирус.

У допису одбране који је објавио Механизам се наводи да адвокат Лукић неће моћи лично да присуствује расправи, као ни путем видео-линка, с обзиром на нерешиве сукобе постављених мера за учешће са обавезама из његовог домаћег етичког кодекса понашања.

Такође и с обзиром на тренутне здравствене ризике од путовања током глобалне пандемије, без карантина (посебно према клијенту), а исте околности односе се и на правног саветника Зорка.

Одбрана има у виду тренутно одсуство, како наводи, "смислене комуникације, одсуство инструкција жалиоца, одбијање већине у (петочланом) жалбеном већу да спроведе поступак утврђивања способности (Младића да учестувјеу поступку) упркос мишљењима медицинских стручњака".

Због тога сматра да би свако изричито опређељење за учешсће у сутрашњој расправи могло представљати поступање супротно изричитим клијентовим правима која воде до погрешне правде.

Чак и без ових препрека, с обзиром на професионалне дужности бранилаца свом клијенту, лично учешће у расправи у овом тренутку, уз путовање (без карантене) било би противно медицинским упутствима и било би неодговорно и потенцијално šтетно за клијента због његове потенцијалне изложености Ковиду -19, наглашавају адвокати.

Међутим, одбрана Младића је дала условно обавештење о физичком присуству браниоца Драгана Иветића и правног саветника Пета-Лоуисе Баготт у судници на заказаној расправи сутра и прекосутра, да би се, како наводи, избегло свако могуће погрешно закључивање да одсуство показује одрицање од жалиочевих права и / или мериторну жалбу и на заштиту и очување његових права.

Статус Иветића и Баготта је још неизвесан, јер чекају резултате теста на Ковид 19 и медицинско одобрење, напомиње се у допису.

Младић је у новембру 2017. године осуђен на казну доживотног затвора због геноцида и других ратних злочина у Босни и Херцеговини, а наредне године су и тужилаштво и његови браниоци поднели писане жалбе на ту пресуду.

Усмена разправа о жалбама је одлагана више пута, што због Младићевог лошег здравственог стања, што због пандемије Ковида 19.

Младићеви адвокати су недавно поново тражили одлагање расправе због лошег здравственог стања њиховог брањеника, али та молба није усвојена.

Шта ћемо све моћи да радимо и под којим условима, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА