Најновије

Када могу бити испуњене препоруке ОДИХР: Гласање у Београду по старом списку

Неке препоруке могу бити испуњене релативно брзо попут обезбеђивања бољих услова за гласање особа са инвалидитетом, укључивање више жена у кампању и изборни процес, појачавање мера заштите тајности гласања.

Власт у Србији спремна је да, заједно са представницима међународних организација и даље ради на унапређењу изборних услова, свака од препорука биће пажљиво анализирана, а све што буде могуће биће примењено до следећег отварања биралишта. Најважније од свега- избори су били регуларни, нема говора о крађи гласова, фантомским бирачима, нити се помиње било каква међународна истрага за коју се залагала прозападна опозиција, пишу "Вечерње Новости".

Овакве поруке шаљу највиши представници власти у Београду, а поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) о изборима одржаним у нашој земљи 17. децембра. У финалном извештају дато је 25 препорука за одређене законске и процедуралне измене, од којих је седам кључно. У збиру, то је мање препорука него што је нашој земљи стигло након претходног гласања.

Од свих послова које Србији предстоје, а чији је циљ да се са изборног процеса скине и траг сумње у регуларност, неки су технички и могуће их је урадити до априла или маја, када се очекује ново гласање за београдску власт. 

Рецимо, има времена да се обезбеде бољи услови за гласање особа са инвалидитетом, да се више жена укључи у кампању и изборни процес, да се појачају мере заштите тајности гласања, да се свим актерима на изборима омогући да користе јавне просторије за кампању под једнаким условима...

Постоји реална шанса и да се испуни препорука око додатне обуке чланова бирачких одбора, као и да се гласачима кроз различите промо-материјале додатно појасне сва изборна правила.

Међу препорукама, су међутим, и оне чије испуњавање изискује законске измене. С обзиром на то да су преговори о формирању владе тек у фази консултација код шефа државе, а Скупштина Србије није изабрала своје руководство, мало је вероватно да ће те измене закона бити усвојене док Београђани поново не добију позив на изборе. На пример, једна од препорука ОДИХР је да се размотри уклањање ограничења за потписивање подршке листама, односно да се укине забрана да један грађанин може својим потписом да подржи само једну листу.

Законске измене захтева и препорука да се укине обавеза депозита за странке и групе грађана које нису заступљене у парламентима, пошто су сада сви који желе да у кампањи користе новац из државне касе дужни да претходно положе капару.

Када је реч о бирачком списку, а што је опозицији био главни аргумент за тврдње о нерегуларностима избора, ОДИХР препоручује да би поново требало размотрити ревизију списка, уз учешће релевантних актера. 

Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а каже за "Новости" да до београдских избора није могуће учинити много око ревизије бирачког списка и додаје да је за темељнију ревизију неопходно најмање пола године. Уз услов да се на терен пошаљу обучени тимови који ће поштовати све законске одредбе о заштити података о личности. Већ сада је јасно, додаје, да то не могу да раде ни представници политичких странака, нити невладине организације који могу бити само посматрачи, пошто се "барата" са адресама, јединственим матичним бројевима и другим осетљивим подацима.

НЕСТОРОВИЋ ВЕЋ ОДОГОВОРИО ШАПИЋУ: "Ми - глас из народа" неће...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА