Najnovije

Kada mogu biti ispunjene preporuke ODIHR: Glasanje u Beogradu po starom spisku

Neke preporuke mogu biti ispunjene relativno brzo poput obezbeđivanja boljih uslova za glasanje osoba sa invaliditetom, uključivanje više žena u kampanju i izborni proces, pojačavanje mera zaštite tajnosti glasanja.

Vlast u Srbiji spremna je da, zajedno sa predstavnicima međunarodnih organizacija i dalje radi na unapređenju izbornih uslova, svaka od preporuka biće pažljivo analizirana, a sve što bude moguće biće primenjeno do sledećeg otvaranja birališta. Najvažnije od svega- izbori su bili regularni, nema govora o krađi glasova, fantomskim biračima, niti se pominje bilo kakva međunarodna istraga za koju se zalagala prozapadna opozicija, pišu "Večernje Novosti".

Ovakve poruke šalju najviši predstavnici vlasti u Beogradu, a povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u našoj zemlji 17. decembra. U finalnom izveštaju dato je 25 preporuka za određene zakonske i proceduralne izmene, od kojih je sedam ključno. U zbiru, to je manje preporuka nego što je našoj zemlji stiglo nakon prethodnog glasanja.

Od svih poslova koje Srbiji predstoje, a čiji je cilj da se sa izbornog procesa skine i trag sumnje u regularnost, neki su tehnički i moguće ih je uraditi do aprila ili maja, kada se očekuje novo glasanje za beogradsku vlast. 

Recimo, ima vremena da se obezbede bolji uslovi za glasanje osoba sa invaliditetom, da se više žena uključi u kampanju i izborni proces, da se pojačaju mere zaštite tajnosti glasanja, da se svim akterima na izborima omogući da koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima...

Postoji realna šansa i da se ispuni preporuka oko dodatne obuke članova biračkih odbora, kao i da se glasačima kroz različite promo-materijale dodatno pojasne sva izborna pravila.

Među preporukama, su međutim, i one čije ispunjavanje iziskuje zakonske izmene. S obzirom na to da su pregovori o formiranju vlade tek u fazi konsultacija kod šefa države, a Skupština Srbije nije izabrala svoje rukovodstvo, malo je verovatno da će te izmene zakona biti usvojene dok Beograđani ponovo ne dobiju poziv na izbore. Na primer, jedna od preporuka ODIHR je da se razmotri uklanjanje ograničenja za potpisivanje podrške listama, odnosno da se ukine zabrana da jedan građanin može svojim potpisom da podrži samo jednu listu.

Zakonske izmene zahteva i preporuka da se ukine obaveza depozita za stranke i grupe građana koje nisu zastupljene u parlamentima, pošto su sada svi koji žele da u kampanji koriste novac iz državne kase dužni da prethodno polože kaparu.

Kada je reč o biračkom spisku, a što je opoziciji bio glavni argument za tvrdnje o neregularnostima izbora, ODIHR preporučuje da bi ponovo trebalo razmotriti reviziju spiska, uz učešće relevantnih aktera. 

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a kaže za "Novosti" da do beogradskih izbora nije moguće učiniti mnogo oko revizije biračkog spiska i dodaje da je za temeljniju reviziju neophodno najmanje pola godine. Uz uslov da se na teren pošalju obučeni timovi koji će poštovati sve zakonske odredbe o zaštiti podataka o ličnosti. Već sada je jasno, dodaje, da to ne mogu da rade ni predstavnici političkih stranaka, niti nevladine organizacije koji mogu biti samo posmatrači, pošto se "barata" sa adresama, jedinstvenim matičnim brojevima i drugim osetljivim podacima.

NESTOROVIĆ VEĆ ODOGOVORIO ŠAPIĆU: "Mi - glas iz naroda" neće...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA