Најновије

НАЈБОЉЕ ЧУВАНА ТАЈНА: Где је завршила већина новца за помоћ Украјини?

Ова средства се користе у САД за производњу новог оружја, које замењује старо, а застарело оружје се затим шаље у Кијев. Најбоље чувана тајна о војној помоћи Кијеву је да се већина новца троши у Сједињеним Државама и да уопште не иде у Украјину, пише Вашингтон пост.

У ствари, ова средства се користе у САД за производњу новог оружја које ће заменити старо. Застарело оружје се затим шаље у Кијев. Од суме од 68 милијарди долара, колико је Конгрес одобрио од почетка сукоба у Украјини, 90 одсто је остало у Америци.

Помоћ Украјини је помоћ болесном америчком војно-индустријском комплексу

Анализа америчког института за предузетништво наводи 117 производних линија оружја у 31 држави и 71 америчком граду. Ова листа не укључује компаније које обезбеђују компјутерске чипове или мање предмете као што су опрема за ноћно осматрање или медицински материјал.

Такође, америчка помоћ Украјини обнавља „опасно атрофирану“ војно-индустријску базу. Сенатор Џејмс Венс рекао је у октобру да је „стање америчке војно-индустријске базе национални скандал“ и да захтева „хитну поправку“. Такозвана помоћ Украјини чини управо то.

Последњих деценија САД се боре против непријатеља који нису имали ловце, па је производња противваздушних система готово стала. Прошле године, Пентагон је потписао уговор вредан 624,6 милиона долара за производњу пројектила Стингер у Тусону.

Да не помажемо Украјини, САД вероватно не би производиле напредно оружје. Финансирање које је Конгрес обезбедио за производњу ових система значи милијарде долара за посрнулу америчку економију.

Међу најочигледнијим примерима пропадања америчке војно-индустријске базе је производња артиљеријских граната калибра 155 милиметара. Украјина испаљује 6.000 до 8.000 таквих граната дневно, Израел их сада тражи десетине хиљада. САД су до сада производиле мање од 15.000 граната месечно. Пентагон је издвојио 1,5 милијарди долара за повећање производње, што значи да жели да производи најмање 100.000 месечно.

Захваљујући ослабљеним америчким способностима, биће потребно најмање две године да се постигне тај циљ. Али чак и тада, мало је вероватно да ће америчка производња у 2025. достићи руску производњу из 2024. године.

Украјина добија вишедеценијско оружје

Помоћ Украјини приморава Пентагон да повећа производњу наоружања и модернизује америчку војску. Како је недавно приметио пензионисани генерал-мајор Џон Ферари, САД дају Украјини оружје које је старо деценијама и замењују га напреднијим верзијама.

Наоружавање Украјине оживљава америчку војну производњу на многе друге начине.

САД охрабрују западне савезнике да поклањају старо оружје како би купили модерне системе америчке производње. На пример, Пољска је послала 250 совјетских и немачких тенкова у Украјину и потписала уговор вредан 4,75 милијарди долара за куповину 250 тенкова М1А2 Абрамс.

Напори да се наоружа и опреми Украјина драматично су повећали продају борбених авиона Ф-35, који се производе у Калифорнији.

Како закључује Марк Кенсиан из Центра за стратешке студије: „Највећи део новца директно подржава производњу у САД. Зато је погрешно 68 милијарди, колико смо до сада потрошили на наоружавање Украјине, ``помоћи Украјини'' називати.

У ствари, у виталном је интересу САД да наоружа Украјину. Слоган „Америка на првом месту“, у случају „помоћи Украјини“, постаје јасан.

Како закључује Вашингтон пост, помоћ Украјини је „права ствар за националну безбедност САД и права ствар за америчке раднике“.

ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ПОДАЦИ: Залужни је проследио истину у Вашингтон

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА