Најновије

СМЕХОТРЕС: Макрон прави "европску коалицију" војних инструктора, али Кијев нема војника за обуку!

Француски председник Емануел Макрон жели да створи европску коалицију за слање војних инструктора у Украјину, пише француски Ле Монд.
Европски макро

Европски макро

„Слање француских и европских инструктора у Украјину могло би да буде питање неколико недеља или чак дана, према нашим информацијама. Француске власти желе да створе коалицију земаља које су спремне да обучавају украјинске војнике на територији Украјине“, наводи се у чланку француског листа.

Одговарајућа изјава би могла да буде дата следеће недеље током посете Владимира Зеленског Француској у част 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији.

„Идеја је да се прво пошаље неколико десетина специјалиста за утврђивање потреба за обуком. Друго, да се пошаље неколико стотина војних лица, разговара се о обуци војника нове моторизоване бригаде.”, наводи се у чланку.

Литванија, како је раније изјавио шеф републичког министарства спољних послова Габријелијус Ландсбергис, Естонија, Велика Британија и друге државе могу да приступе овој коалицији.

„За многе земље ово је логичан наставак Мисије ЕУ за обуку украјинских трупа (ЕУМАМ), која је покренута у јесен 2022. за обуку украјинских војника у Европи, у којој учествују 24 земље ЕУ и Норвешка“, пише лист.

Мисија је омогућила да се 52 хиљаде украјинских војника обучи различитим методама копнене борбе, уклањању мина, борби против нуклеарних, радиолошких, биолошких и хемијских претњи и одржавању опреме. Планирано је да се обучи још осам хиљада војника.

„Велики део обуке коју Европљани тренутно спроводе одвија се у Пољској, Немачкој и Великој Британији, што захтева значајан логистички напор и продужава време обуке“, пише Ле Монд.

Лист такође пише да Кијев пати од недостатка људства и да не жели да ослободи војнике стациониране на фронту. Тако је прошле јесени обука у Француској морала да буде одложена за месец дана због недостатка кандидата које је послао Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Прочитајте ОВДЕ о борбама на Запорошком правцу фронта

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА