Најновије

ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Борићемо се као Давид против Голијата - и тиме се поносимо! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да је та "утакмица" веома неизвесна. Очекује да ће 9. маја бити Седница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недељи између 11. и 16. маја. Председник је рекао да се гласање у Комитету министара Савета Европе о чланству Приштине очекује 16. маја. Истиче да су шансе за чланство Приштине у СЕ и даље веома значајне, али да Београд даје све од себе да то спречи и да се тиме поноси.
Вучић

Вучић

Председник Србије истиче, поводом Нацрта резолуције о Сребреници, да је пре 25 дана рекао да о резолуцији не постоји сагласност ни у Босни и Херцеговини.

"Сви знају да је у питању брутално гажење Дејтонског мировног споразума", навео је Вучић.

Истакао је да потпуно јасно да је за нацрт био потребан консензус, а у том случају би Република Српска имала право на своју реакцију.

"Генерална скупштина Уједињених нација је, први пут у њној историји, требало да одлучује о нечему за шта не постоји консензус у оквиру конститутивних народа те земље", рекао је Вучић и нагласио да су за Нацрт резолуције први пут сазнали 26. марта.

"И то сазнајемо од немачких партнера да они на томе раде осам месеци, па смо их питали зашто нас о томе нису обавестили", навео је председник Србије.

Питао је и партнере из Сједињених Држава зашто дозвољавају кршење Мировног споразума из Дејтона.

Подсетио је и на пример за Резолуцију о геноциду у Руанди у 2003. години. 

"Тада није била довољна сагласност народа у Руанди – Хутуа и Тутсија. Већ је била потребна и сагласност комплетног афричког континента. Тако је предлог резолуције пред Генералном скупштином Уједињених нација изнела Афричка унија, једногласно износећи предлог резолуције", навео је Вучић.

"Тако се Афричка унија појавила са активном легитимацијом пред Генералном скупштином Уједињених нација да би цео свет разумео да је афрички континент сагласан и зато су имали 84 коспонзора, између осталих и Србије", закључио је председник Србије. 

Председник Вучић је изјавио да доношење резолуције о геноциду у Сребреници служи само за тражење ратне одштете од Србије и за ревизују поступка против већ донете пресуде Међународног суда у Хагу.

Вучић је ту тврдњу образложио недавном изјавом министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића и истакао да је то разлог зашто се Србија борила и потрошила много енергије.

"Борићемо се као Давид против Голијата, при томе немамо ни праћку, борићемо се речима и храбрим чврстим ставовима, јер већу светињу од Србије немамо", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да се 16. маја очекује гласање у Комитету министара Савета Европе о питању чланства Приштине.

Вучић је рекао и да се води свеобухватна кампања неистина, кампања флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођење различитих завереничких теорија о кривици српског руководства због тога што Косово неће са огромном извесношћу постати чланица Савета Европе.

Додаје да су шансе за чланство Приштине и даље веома значајне, али да Београд даје све од себе да то спречи и да се тиме поноси.

“Тиме поштујемо европска правила и све што смо са Европљанима и Американцима договорили“, рекао је председник.

Навео је да је после "чудних посета Атини" Доре Бакојани, престало да се говори о формирању Заједнице српских општина као услова за улазак Приштине у Савет Европе, као ни спречавању даље експропријације и формирања такозваних полицијских и војних станица на северу Косова и Метохије.

Вучић је навео и да је Вјоса Османи рекла да ће након уласка у Савет Европе "породице којима је правда ускраћивана 25 године" имати приступ Европском суду за људска права како би тужиле Србију и да је зато њихов императив да процес учлањења буде успешан.

Прочитајте ОВДЕ о могућем великом руском нападу у Украјини

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА