Најновије

РАСУЛО АПСОЛУТНО: Крај "кијевске приче" - на коленима и Кирби и Шолц и жена од Зеленског

Због све већег умора Запада украјинским ратом, Кијев је у све већој паници, па је кампања за прикупљање новца заоштрена на свим фронтовима, пише Раша Тудеј.
У Виљнусу ономад... (Фото: Скриншот)

У Виљнусу ономад... (Фото: Скриншот)

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да, уколико САД не подрже Украјину у борби против Русије, то би нанело велику штету америчким економским и безбедносним интересима.

"Ако руски председник Владимир Путин добије Украјину, долази на праг НАТО-а. И као што сам рекао пре неки дан, ако мислите да је цена подршке Украјини сада висока, размислите о томе колико ће то бити не само у новцу, већ и у америчкој крви ако морамо почети да делујемо у складу са нашим обавезама из члана пет", рекао је Кирби на брифингу за новинаре.

Политичка контроверза око помоћи Украјини је, како каже, "велики поклон Владимиру Путину".

"Он је рачунао на такав развој догађаја још од почетка овог рата. Ако вам је стало до наше националне безбедности, требало би да видите Путина онаквог какав јесте, требало би да видите Русију онакву каква јесте и схватите да помажете Украјини. Помагање да они победе у овом рату је у великој мери у интересу наше националне безбедности и интереса националне безбедности свих наших савезника у Европи", рекао је Кирби.

Да народ треба да настави да финансира режим Зеленског указује и немачки канцелар Олаф Шолц који је позвао на истрајност у подршци Немачке Украјини.

"Рат се неће завршити тако брзо колико бисмо вероватно желели", рекао је Шолц и додао да Немачка мора бити у могућности да помогне ове и наредних година и настави да подржава Украјину у њеним одбрамбеним напорима.

Шолц је додао да ће Немачка наставити да помаже Украјини финансијским средствима и испорукама оружја.

"Руски председник Владимир Путин не може да очекује да одустанемо", истакао је Шолц, а пренео "Билд".

И супруга украјинског председника Владимира Зеленског Елена Зеленска, у интервјуу за Би-Би- Си завапила да су Украјинци у "смртној опасности" ако западне земље не наставе са финансијском подршком.

Прва дама Украјине са новинарима Би-Би- Сија је разговарала након што су што су републикански сенатори у САД блокирали кључни закон о помоћи Кијеву – који би, да је прошао, Зеленском донео више од 60 милијарди долара.

Успоравање помоћи представља "смртну опасност" за њену земљу, тврди Елена Зеленска.

"Заиста нам је потребна помоћ. Једноставно речено, не можемо да се уморимо од ове ситуације, јер ако то урадимо, умиремо. А ако се свет умори, једноставно ће нас пустити да умремо. Веома нас боли када видимо знакове да бледи страствена спремност да се помогне. За нас је то животно питање. Стога, болно је то видети", рекла је Зеленска.

Кирби отворено најавио крај

Џон Кирби, на редовној конференцији Стејт департмента, рекао је да у следећих неколико седмица ће доћи до потпуног исцрпљења ресурса за помоћ Украјини.

Сједињеним Државама је остало још неколико недеља, након чега ће ресурси за помоћ Украјини бити исцрпљени, изјавио је Кирби на редовном брифингу.

Према његовим речима, САД нису у стању да дају Украјини било какве гаранције у погледу даље помоћи у светлу става Конгреса.

Прочитајте ОВДЕ шта ЕУ поручује о “новом нацрту ЗСО”

Извор: Правда / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА