Најновије

ПЕЧУРКА ВИСИНЕ ЈЕДНОГ КИЛОМЕТРА: На положаје украјинске војске први пут стигле убитачне термобаричне бомбе ОДАБ-1500 (ВИДЕО)

Први пут на територији Украјине забележена је употреба тешке волуметријске детонационе бомбе (ОДАБ) тешке 1500 кг од стране Русије, јавили су немачки медији позивајући се на војног аналитичара Јулијана Ропкеа.

Према анализи, напад овим термобаричним оружјем велике снаге изведен је на положаје Оружаних снага Украјине у рејону села Велика Писаревка, које се налази у Сумској области.

Термобарични пројектил ОДАБ-1500, како је напоменуто, ради на принципу прскања запаљиве течности у атмосферу непосредно пре него што стигне до циља, након чега се пали.

Експлозија ствара облак дима који се диже до висине од чак 1 км и има изузетно значајну деструктивну моћ. Према Ропкеу, ова експлозија није била само деструктивна, већ услед ових специфичних параметара и јасан доказ руске употребе ове врсте оружја.

Раније је Русија већ користила волуметријске експлозивне бомбе, али значајно мање снаге – од 170 до 500 кг.

Употребу бомбе од 1,5 тона аналитичар за гласило Билд посматра као прелазак сукоба у нову фазу. Ова врста муниције има далеко већу разорну моћ од класичне муниције.

Термобарично оружје

Термобаричко пуњење је врста експлозива који користи кисеоник из околног ваздуха. Употреба бојевих глава са таквим пуњењем ствара експлозивни талас који траје значајно дуже од класичног кондензованог експлозива.

Већина конвенционалних експлозива се састоји из мешавине експлозива и оксидатора, док је код термобаричког оружја то 100% експлозива, тако да оно поседује много већу снагу од конвенционалног кондензног експлозива исте масе.

Термобарична оружја имају надуже трајање експлозивног таласа и највећу разорну снагу, изузимајући нуклеарно оружје. Многим украјинским војницима који су били у близини положаја које је руска артиљерија гађала термобаричним бомбама из ТОС-1 дијагностикована је хипоксија.

Хипоксија је критично патолошко стање људског организма, у коме је цело тело (генерализована хипоксија) или његов део (делимична хипоксија) лишено довољне оксигенације. Ово стање је опасно по живот.

Генијанал маневар Путинове војске! Навукли Украјинце и избили им последњи адут: Тактика против које нема одбране!

Извор: oruzjeonline.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА