Најновије

Бугарски удар на Русију и последице на Србију: Ово нас може скупо коштати

С обзиром на то да је Бугарска увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије потрошачи “плавог енергента” у нашој земљи би уместо поскупљења у малопродаји, заказаног за 1.новембар, у износу од 10 одсто у јеку грејне сезоне могли да се суоче са додатним растом својих рачуна за чак 20 одсто.

Наиме, Бугарска је у петак увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије за треће земље.

Уредба која је ступила на снагу одмах уводи таксу од 10,76 долара за 100 кубних метара руског природног гаса који се испоручује кроз територију те земље.

Потрошачи у Србији се руским природним гасом снабдевају управо преко територије Бугарске, који се транспортује гасоводом “Турски ток”, што значи да би се нова прилично “папрена” такса наплаћивала и нашој земљи за “плави енергент” који Јавно предузеће “Србијагас” купује од руског државног гиганта Гаспрома.

Подсећања ради, сходно споразуму који је Србија склопила са Међународним монетарним фондом зарад добијања кредита, Београд је преузео обавезу о етапном повећању малопродајних цена гаса и најновије ће уследити 1.новембра у износу од 10 одсто, што значи да ће од тог датума тај енергент коштати 5,02 динара по киловат-сату са порезима и таксама.

Реч је о значајном поскупљењу које у условима глобалне економске кризе и високе стопе инфлације представља удар на кућни буџет потрошача.

Међутим, захваљујући тежњи посланичке већине у бугарском парламенту да се успостављањем нове таксе инкасира приход од 1,2 милијарде евра и тако исплати изградња гасовода “Балкански ток” за само годину дана потрошачи у Србији се могу суочити са додатним и знатно већим ценама гаса.

Посебан проблем представља то што би нови раст цена оптеретио пословање привреде која тај енергент користи у свом процесу производње што би без сумње изазвало повећање цена њених производа.

Жестоки удари по Гази - Израел напао и Либан: Удар и са мора

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА