Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ако се поново покрене спирала зла, сви смо губитници

На Тргу Светог Ђорђа у Сомбору у току је државна церемонија обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања, а патријарх српски Порфирије одржао је помен свим жртвама.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Обележавању присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додика, председница Владе Србије Ана Брнабић са министрима, представници покрајинске владе, породице и потомци страдалих...

Патријарх СПЦ Порфирије рекао је да је НАТО агресија била "најнесразмернији сукоб откад је света и века".

"У истим овим раним вечерњим сатима пала је прва бомба. Сви знамо када су почела прва разарања наше вољене отадзбине, наше природе, наше имовине и наших живота. Убијен је први Србин по имену Радован Медић, први од више хиљада убијених и рањених у овој агресији. Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу, али и читавом свету најпотребнији од свега мир и међусобно разумевање, свест о томе да места има за сваку живу душу под капом небеском и за сваки народ да организује свој живот онако ккао му највише одговара", навео је патријарх.

Он је додао да сада у Европи траје војни сукоб који прети да у свој вртлог увуче читав свет.

"Молимо се да се тамо где се води рат, престане оружје које сеје смрт и пролива недужну крв", поручио је патријарх.

Он је указао да би неки данас, како је рекао „и преко реда“, да српски народ гурну у сукобе, међусобне, али и са другима.

"Други пак, не схватају да је хришћански Бог – Бог љубави и мриа, а да црква живи и сведочи мир, они захтевају од цркве да својим ставовима и изјавама да покриће онима који би да нас гурну у међусобне неспоразуме, ратови и сукобе", рекао је патријарх СПЦ.

Поручио је да се сви молимо и боримо да се наша страдања не понове ни нама, нити било коме другом.

"Истрајмо упорно на путу свих разговора и преговора, и дијалога који има за циљ макар елементарно међусобно разумевање међу људима, али не прихватајмо ултиматуме и уцене по било коју цену. Ултиматуме и уцене који подразумевају поклањање себе и свога и одрицање од себе и свога. Истовремено, дајмо све од себе да останемо послдњи за столом за којим се тражи решење, које ће очувати мир, и нама и свима око нас заједно са нама", поручио је патријарх српски.

Упозорио је да ћемо без сумње, ако се овде покрене опет спирала зла, сви бити потуни губитници.

"Молимо се за све невино пострадале, за наше сународнике, браћу и сестре. Бог нека им душу прости и да им вечни спокој и свима који су пострадали на правди божијој у време НАТО агресије на српски народ", рекао је патријарх Порфирије.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА