Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС: Докази нађени у шифрованим порукама помогли да се убрза Ђукановићев пад

Kада су полицијске службе у западној Европи разбиле ‌‌шифровану телефонску апликацију популарну међу трговцима дрогом, поруке које су дешифровали из балканске државе Црне Горе пружиле су шокантне доказе о држави заробљеној злочином, пише Њујорк тајмс.

Мило Ђукановић (Фото: Председништво Црне Горе)

Текст је написао новинар Ендрју Хигинс, преноси портал РТЦГ.

Описује се како је један црногорски полицајац разговарао о пошиљкама кокаина са озлоглашеним криминалним босом, а онда син челнице Врховног суда нудио да утиче на пресуде и помогне у шверцу.

Пише и да је други полицајац послао фотографије вођи организоване криминалне групе како би показао да је његова полицијска јединица ухапсила чланове ривалске банде. Једној жртви је забио пиштољ у грло.

Поруке, које су подељене тужиоцима у Црној Гори 2021. године, али су постале доступне тек прошле године, помогле су да се убрза пад Мила Ђукановића (61), лидера с најдужим стажом у Европи, до његовог пораза на председничким изборима у априлу, наводи Њујорк тајмс.

Годинама су се ковитлале гласине о дослуху Ђукановића са криминалцима, што је он увијек негирао.

– Било је евидентно да су институције заробљене корупцијом и организованим криминалом – рекао је Ђукановићев насљедник Јаков Милатовић у интервјуу прошлог месеца, првог дана на послу на месту председника у Подгорици, главном граду.

‌Нови председник, бивши економиста Европске банке за обнову и развој, школован на Оксфорду, рекао је да је дошло време да се престане са слегањем раменима као одговор на „широко распрострањену перцепцију да је цео систем корумпиран”.

– Све је кренуло од врха и тај врх је политички поражен – рекао је Милатовић, обећавајући да ће очистити правосуђе и полицију, именовати новог гувернера Централне банке и окончати, како је рекао, „државу заробљену криминалцима“.

Kолико далеко он може ићи зависи у великој мери од тога да ли ће парламентарни избори 11. јуна потврдити политичко слабљење Ђукановића.

– Тај процес је почео пре три године када је његова раније непобедива владајућа партија изгубила контролу над парламентом, и моћ да именује министре одговорне за спровођење закона – наводи се у чланку.

У четири ока, европске дипломате су се дуго жалиле на проблеме у Црној Гори, али су рекли да „мало тога могу да ураде“.

То је делимично било зато што су Сједињене Државе биле фокусиране на то да се земља придружи НАТО-у, упркос „противљењу проруских непријатеља Ђукановића“, и није их занимало да много љуљају.

Црна Гора, земља са лепим планинама, прекрасним плажама и само 625.000 људи, налази се на последњем делу обале Медитерана која није већ била у алијанси

Било је и оскудних чврстих доказа о дослуху са криминалцима, барем док се полиција није инфилтрирала у апликацију за размену порука Sky ECC, која се угасила након што су ‌Сједињене Америчке Државе 2021. године оптужиле њене руководиоце за преваре.

По дешифрованим порукама упућеним тужиоцима у Подгорици поступљено је тек прошле године, када су процуриле у локалне медије и довеле до таласа хапшења људи који су се налазили поменути у порукама, а сви су именовани током дуге владавине Ђукановића.

Међу њима је била и дугогодишња председница Врховног суда Весна Меденица, њен син Милош, државни тужилац, и неколико полицајаца, укључујући још једног честог корисника Sky ECC апликације Петра Лазовића, сина бившег шефа Ођељења за борбу против организованог криминала.

‌- Да су црногорски криминалци, неки од њих баснословно богати захваљујући трговини кокаином и шверцу цигарета у Европу, потчинили ђелове полиције и правосуђа, годинама је била јавна тајна, али су „били недодирљиви“ – рекао је премијер Црне Горе Дритан Абазовић, па наставио:

– Нарко картели и шверцери цигарета направили су мрежу која је финансирала политичке партије, политичке партије су добиле власт и криминалци су се осећали пријатно. Али, после недавних промена све се сада руши – казао је Абатовић, а пренео Њујорк тајмс.

Ђукановић је дуго негирао да има везе са организованим криминалом, одбацујући такве оптужбе као дело његових политичких непријатеља и дезинформације које су произвеле Србија и Русија, које су обе желеле да он нестане због његове подршке НАТО-у, коме је Црна Гора приступила 2017. године.

Милатовић, нови председник, такође снажно подржава НАТО, иако неки од његових присталица не.

Здравко Беговић, председник Адвокатске коморе Црне Горе и бранилац Весне Меденице, рекао је да је његова брањеница окривљена за грехе њеног сина, који је можда обећао гангстерима да би преко своје мајке могао да преокрене снагу правде у њихову корист.

– Али нема доказа да је икада разговарала са тим људима или да им је узела новац – рекао је Беговић.

Мајка, за разлику од сина, зависника од кокаина, додао је, никада није користила апликацију Sky ECC.

Милатовић је одбио да каже да ли би желео да се његов претходник процесуира, рекавши само да Ђукановић, као бивши председник, „може да има канцеларију, ауто и накнаду, али да нема имунитет.

– Ђукановић је демантовао гласине да планира да се пресели у Дубаи, рекавши на опроштајној конференцији за новинаре да није урадио ништа лоше и да ће остати у Црној Гори. Италијански тужиоци који истражују мафију, сумњичили су Ђукановића да је водио шему за шверц цигарета пре скоро 20 година, али су одустали од планова да га кривично гоне након што је Црну Гору водио ка независности од Србије 2006. године, што му је дало имунитет, јер га је учинио лидером суверене државе – пише Њујорк тајмс.

Извор: Борба/РТЦГ/Њујорк тајмс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА