Најновије

РУШЕ СЕ НАДЕ КИЈЕВА КАО КУЛА ИЗ КАРАТА: Џабе су се надали, јавља Политико

Европска унија је донела одлуку да задржи пет милијарди евра прихода од замзнуте руске имовине за плаћање судских спорова са Русима, пише лист „Политико“.

„Еуроклир је добио дозволу да задржи приходе добијене од улагања руске имовине током 2022. и 2023. године. Пет милијарди евра су резервисана средства која ће омогућити да се плате текући и потенцијални судски спорови у Русији и другде“, наводи се у чланку.

Министар правде Украјине Денис Маљуска је изјавио да нема информацију о суми од пет милијарди евра и сматра да је то велика сума новца да би се чувала за ванредне ситуације.

Напомиње се да Еуроклир може да искористи десет одсто прихода добијених након 15. фебруара 2024. године да обезбеди даље гаранције. Осим тога, систем може да тражи од ЕУ да му обезбеди додатна средства.

„У случају да се правни ризици не материјализују до 2027. године, Еуроклир ће морати да Европској унији преда десет одсто, али не пет милијарди пихода, који су добијени током 2022. и 2023. године“, пише лист позивајући се на званичника Европске уније.

Раније је лист Гардијан објавио да ЕУ разматра да задржи део прихода од замрзнуте руске имовине како би били употребљени у будућности за правне спорове са Руском Федерацијом.

РУСИЈА ЗАДАЈЕ БРУТАЛНЕ УДАРЦЕ УКРАЈИНСКОЈ АРМИЈИ ДУЖ ЦЕЛОГ ФРОНТА: Никад од почетка ово није виђено

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА