Најновије

Лавров се огласио поводом стања на Косову и Метохији

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је данас да је ситуација на Kосову и Метохији неприхватљива, напета и да забрињава, преноси Раша тудеј Балкан.

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

Лавров је подсетио да је Запад подржао самосталност Kосова, иако није било референдума, док се исти такав принцип није користио у случају Kрима. Навео је да су западни државници ипак одлучили да дају предност територијалној целовитости Украјине, иако је становништво Kрима о присаједињењу Русији одлучило након гласања.

Руски шеф дипломатије навео је да је Kосово добило самосталност једностраним и незаконитим проглашењем, док све оно што је ЕУ договорила са Београдом и Приштином пре око 10 година још није у потпуности спроведено у дело. То се, како је оценио, ни неће десити, јер је "Запад стао на страну сепаратиста", те по том питању "нико ништа не планира да уради".

"Узнемирава понашање према српском становништву које ових дана изражава протест због незаконитог преузимања власти на северу аутономне покрајине", рекао је Лавров, додајући да је НАТО стао на страну сепаратиста.

Он је поновио да су избори за градоначелнике општина на северу Kосова нелегитимни, јер је у њима учествовало свега око три одсто становништва.

Даље одлуке, како је казао, доносиће председник Србије, српски народ и Срби који се на северу Kосова боре за своја права.

Упозорио је да у центру Европе сазрева конфликт, на истом том месту где је 1999. године НАТО извршио агресију против тадашње Југославије. 

Указао је на чињеницу да, у складу са документима Уједињених нација, треба поштовати суверенитет и територијалну целовитост свих оних земаља чије владе поштују право локалног становништва на самоопределење и чији представници заступају интересе свих народа који живе на територији тих држава.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА