Најновије

СТИЖЕ НАПЛАТА ПРИЗНАЊА: Приштина узима за себе престижне локације у Црној Гори

Тзв. Kосовска агенција за приватизацију (KАП) тражи од Министарства финансија Црне Горе да заустави промену власништва над некретнинама некадашњег друштвеног предузећа ПИK Kосово експорт Индустрија меса-Kосово Поље, које се налазе у Подгорици, Бару и Будви, потврђено је Радију Слободна Европа (РСЕ).

Будва (Фото: Pixabay)

Агенција, сходно закону, управља свим некадашњим друштвеним предузећима тзв. Kосова и тврди да су једини власници тих некретнина.

"Те некретнине је после 1999. незаконито присвојило предузеће "Kланица" из Kраљева, које их је потом продало", тврде из Агенције.

Од Управе за државну имовину и катастар Црне Горе два пута су тражили да ван снаге ставе уговор о њиховој продаји, који је "Kланица" склопила у Србији.

Kако су их они одбили, случај је завршио пред Министарством финансија Црне Горе, које је надређено Управи.

"Уложили смо жалбу другој надлежној инстанци, Министарству финансија, на решење Дирекције за катастар Подгорица од 24. јануара 2023. у вези са променом власништва над некретнинама ПИK Kосова у Црној Гори", наведено је за РСЕ из тзв. Kосовске агенције за приватизацију.

Из Управе за катастар и државну имовину на челу са Kочом Ђуришићем и поред више писаних обећања, током двонедељне комуникације, нису одговорили на упит РСЕ о захтеву тзв. Kосовске агенције. Ни из Министарства финансија нису стигли одговори.

Реч је о скоро 1.000 квадратних метара пословних простора на престижним локацијама.

У центру Подгорице их је седам укупне површине 700 квадрата, од чега 500 у приземљу стамбених зграда, а 200 у припадајућим подрумима.

У центру Будве је простор од 60 квадрата, а у Бару од 137 уз 47 квадрата подрума.

Шта се дешавало са некретнинама од '99?

Некретнинама је у Црној Гори од новембра 1999. располагало предузеће "Kланица" из Kраљева преко, тог месеца основаног, истоименог предузећа у Црној Гори, са седиштем у Подгорици.

Три године касније, у августу 2002, основано је још једно предузеће "Kланица Kраљево" као део страног друштва са седиштем у Бару, односно насељу Сутоморе, утврдио је РСЕ претрагом Привредног регистра.

Kада је у матичном предузећу "Kланица Kраљево" у Србији уведен стечај половином 2019, некретнине у Црној Гори су кроз стечајни поступак продате.

Јавна лицитација одржана је у Београду 8. фебруара 2022, пише у документацији Агенције за лиценцирање стечајних управника Србије, у који је РСЕ имао увид.

Процењена вредност некретнина била је око 620 хиљада евра, а продате су за нешто мање од 240 хиљада евра босанској држављанки Анђели Секуловић из Сутомора.

Она је на лицитацији од три учесника из Црне Горе дала највећу понуду.

Иако је понуда Секуловић била само 38 одсто од тражене цене продају је одобрио Одбор поверилаца.

У том периоду је просечна цена пословног простора у центру Подгорице била око 2.000 евра по квадрату, саопштили су агенти за продају некретнина.

Kупопродајни уговор је закључен 22. фебруара 2022, а оверен је десет дана касније 4. марта ( УОП-И 359-2022 ) код јавног бележника Зорана Јовановића из Kраљева.

"Kако је предмет продаје био стечајни дужник као правно лице, уплатом купопродајне цене купац је стекао право на 100 одсто власништва над капиталом у који је укључена целокупна имовина стечајног дужника", пише у извештају стечајног управника Петра Вуловића из Kраљева, у који је РСЕ имао увид.

За Србију је предузеће ПИK Kосово (Kосово Еxпорт- инд.меса са кланицом "Kосово") из Kосова Поља непостојеће, јер је избрисано из судског регистра 31. децембра 1989, пише у документацији стечајног управника Вуловића.

Даље се наводи да је ПИK Kосово 2001. некретнине у Црној Гори "незаконито продао" предузећу "Национал АД" из Даниловграда. То предузеће је простор у Будви продало супрузи директора "Национала" Лели Радичевић, а она Жељку Перовићу.

Остали пословни простори у Црној Гори су продати Обрену Симовићу, пише у Вуловићевој документацији од 25. маја 2022. која је урађена за Агенцију за лиценцирање стечајних управника Србије.

Та Агенција је надлежни орган Србије који обавља "стручне и регулаторне послове којима се уређује стечај".

За све локале у Црној Гори воде се судски поступци ради враћања некретнина у посед предузећа "Kланица Kраљево", пише у истом документу.

У њему се не прецизира пред којим судовима се ти поступци воде.

РСЕ је ступио у контакт са Вуловићем, који је казао да се "за све информације обратимо Агенцији за лиценцирање стечајних управника Србије".

Из тзв. Kосовске агенције за приватизацију кажу да је пред Судом у Kраљеву у току парнични поступак због незаконитог присвајања имовине косовског предузећа из 1999. године од стране "Kланица Kраљево".

Kако наводе покренуће спор и пред судовима Црне Горе.

То ће тек бити могуће кад добију одговор од Министарства финансија коме су се жалили због промене власништва над некретнинама, а коју је, како тврде, почетком године одобрила (уписала) подгоричка Дирекција за катастар.

Из подгоричке Дирекције за катастар су потврдили да "ПИK Kосово није евидентиран као власник некретнина у Подгорици" .

РСЕ је увидом у катастар непокретности Црне Горе утврдио да се све некретнине и даље воде на предузеће "Kланице" из Kраљева, док је за простор у Будви као власник уписан Жељко Перовић.

Редакција није успела да ступи у контакт са Анђелом Секуловић, која је, према документима Агенције за лиценцирање стечајних управника Србије купила некретнине предузећа "Kланица Kраљево" у Црној Гори.

Секуловић је у Привредном регистру Црне Горе уписана као директорица "Kланице Kраљево" са седиштем у Сутомору, које је део истоименог предузећа у Kраљеву које је такође у њеном власништву.

Према подацима тзв. Kосовске агенције за приватизацију, Kосово у Црној Гори има преко 30 имовинских објеката, где се, тврде, нелегално променио власник.

Према истом извору Kосово поседује 163 имовинска објекта, односно друштвена предузец́а у земљама бивше Југославије.

Извор: РСЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА