Najnovije

STIŽE NAPLATA PRIZNANJA: Priština uzima za sebe prestižne lokacije u Crnoj Gori

Tzv. Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) traži od Ministarstva finansija Crne Gore da zaustavi promenu vlasništva nad nekretninama nekadašnjeg društvenog preduzeća PIK Kosovo eksport Industrija mesa-Kosovo Polje, koje se nalaze u Podgorici, Baru i Budvi, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Budva (Foto: Pixabay)

Agencija, shodno zakonu, upravlja svim nekadašnjim društvenim preduzećima tzv. Kosova i tvrdi da su jedini vlasnici tih nekretnina.

"Te nekretnine je posle 1999. nezakonito prisvojilo preduzeće "Klanica" iz Kraljeva, koje ih je potom prodalo", tvrde iz Agencije.

Od Uprave za državnu imovinu i katastar Crne Gore dva puta su tražili da van snage stave ugovor o njihovoj prodaji, koji je "Klanica" sklopila u Srbiji.

Kako su ih oni odbili, slučaj je završio pred Ministarstvom finansija Crne Gore, koje je nadređeno Upravi.

"Uložili smo žalbu drugoj nadležnoj instanci, Ministarstvu finansija, na rešenje Direkcije za katastar Podgorica od 24. januara 2023. u vezi sa promenom vlasništva nad nekretninama PIK Kosova u Crnoj Gori", navedeno je za RSE iz tzv. Kosovske agencije za privatizaciju.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu na čelu sa Kočom Đurišićem i pored više pisanih obećanja, tokom dvonedeljne komunikacije, nisu odgovorili na upit RSE o zahtevu tzv. Kosovske agencije. Ni iz Ministarstva finansija nisu stigli odgovori.

Reč je o skoro 1.000 kvadratnih metara poslovnih prostora na prestižnim lokacijama.

U centru Podgorice ih je sedam ukupne površine 700 kvadrata, od čega 500 u prizemlju stambenih zgrada, a 200 u pripadajućim podrumima.

U centru Budve je prostor od 60 kvadrata, a u Baru od 137 uz 47 kvadrata podruma.

Šta se dešavalo sa nekretninama od '99?

Nekretninama je u Crnoj Gori od novembra 1999. raspolagalo preduzeće "Klanica" iz Kraljeva preko, tog meseca osnovanog, istoimenog preduzeća u Crnoj Gori, sa sedištem u Podgorici.

Tri godine kasnije, u avgustu 2002, osnovano je još jedno preduzeće "Klanica Kraljevo" kao deo stranog društva sa sedištem u Baru, odnosno naselju Sutomore, utvrdio je RSE pretragom Privrednog registra.

Kada je u matičnom preduzeću "Klanica Kraljevo" u Srbiji uveden stečaj polovinom 2019, nekretnine u Crnoj Gori su kroz stečajni postupak prodate.

Javna licitacija održana je u Beogradu 8. februara 2022, piše u dokumentaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Srbije, u koji je RSE imao uvid.

Procenjena vrednost nekretnina bila je oko 620 hiljada evra, a prodate su za nešto manje od 240 hiljada evra bosanskoj državljanki Anđeli Sekulović iz Sutomora.

Ona je na licitaciji od tri učesnika iz Crne Gore dala najveću ponudu.

Iako je ponuda Sekulović bila samo 38 odsto od tražene cene prodaju je odobrio Odbor poverilaca.

U tom periodu je prosečna cena poslovnog prostora u centru Podgorice bila oko 2.000 evra po kvadratu, saopštili su agenti za prodaju nekretnina.

Kupoprodajni ugovor je zaključen 22. februara 2022, a overen je deset dana kasnije 4. marta ( UOP-I 359-2022 ) kod javnog beležnika Zorana Jovanovića iz Kraljeva.

"Kako je predmet prodaje bio stečajni dužnik kao pravno lice, uplatom kupoprodajne cene kupac je stekao pravo na 100 odsto vlasništva nad kapitalom u koji je uključena celokupna imovina stečajnog dužnika", piše u izveštaju stečajnog upravnika Petra Vulovića iz Kraljeva, u koji je RSE imao uvid.

Za Srbiju je preduzeće PIK Kosovo (Kosovo Export- ind.mesa sa klanicom "Kosovo") iz Kosova Polja nepostojeće, jer je izbrisano iz sudskog registra 31. decembra 1989, piše u dokumentaciji stečajnog upravnika Vulovića.

Dalje se navodi da je PIK Kosovo 2001. nekretnine u Crnoj Gori "nezakonito prodao" preduzeću "Nacional AD" iz Danilovgrada. To preduzeće je prostor u Budvi prodalo supruzi direktora "Nacionala" Leli Radičević, a ona Željku Peroviću.

Ostali poslovni prostori u Crnoj Gori su prodati Obrenu Simoviću, piše u Vulovićevoj dokumentaciji od 25. maja 2022. koja je urađena za Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika Srbije.

Ta Agencija je nadležni organ Srbije koji obavlja "stručne i regulatorne poslove kojima se uređuje stečaj".

Za sve lokale u Crnoj Gori vode se sudski postupci radi vraćanja nekretnina u posed preduzeća "Klanica Kraljevo", piše u istom dokumentu.

U njemu se ne precizira pred kojim sudovima se ti postupci vode.

RSE je stupio u kontakt sa Vulovićem, koji je kazao da se "za sve informacije obratimo Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika Srbije".

Iz tzv. Kosovske agencije za privatizaciju kažu da je pred Sudom u Kraljevu u toku parnični postupak zbog nezakonitog prisvajanja imovine kosovskog preduzeća iz 1999. godine od strane "Klanica Kraljevo".

Kako navode pokrenuće spor i pred sudovima Crne Gore.

To će tek biti moguće kad dobiju odgovor od Ministarstva finansija kome su se žalili zbog promene vlasništva nad nekretninama, a koju je, kako tvrde, početkom godine odobrila (upisala) podgorička Direkcija za katastar.

Iz podgoričke Direkcije za katastar su potvrdili da "PIK Kosovo nije evidentiran kao vlasnik nekretnina u Podgorici" .

RSE je uvidom u katastar nepokretnosti Crne Gore utvrdio da se sve nekretnine i dalje vode na preduzeće "Klanice" iz Kraljeva, dok je za prostor u Budvi kao vlasnik upisan Željko Perović.

Redakcija nije uspela da stupi u kontakt sa Anđelom Sekulović, koja je, prema dokumentima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Srbije kupila nekretnine preduzeća "Klanica Kraljevo" u Crnoj Gori.

Sekulović je u Privrednom registru Crne Gore upisana kao direktorica "Klanice Kraljevo" sa sedištem u Sutomoru, koje je deo istoimenog preduzeća u Kraljevu koje je takođe u njenom vlasništvu.

Prema podacima tzv. Kosovske agencije za privatizaciju, Kosovo u Crnoj Gori ima preko 30 imovinskih objekata, gde se, tvrde, nelegalno promenio vlasnik.

Prema istom izvoru Kosovo poseduje 163 imovinska objekta, odnosno društvena preduzeća u zemljama bivše Jugoslavije.

Izvor: RSE

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA