Најновије

МИЛАНОВИЋ ОКРЕНУО ЛЕЂА УСТАШАМА: ''Бацио је ХОС у ђубре''

Кабинет хрватског председника потврдио је да је председник Хрватске Зоран Милановић напустио обележавање годишњице војно-полицијске акције Масленица у Задру због усташких симбола.

Зоран Милановић (Фото: Председништво Хрватске)

Претходно је Милановић у телефонском разговору премијера Андреја Пленковића, како се наводи, упозорио да је неприхватљиво да, према званичном протоколу обележавању те годишњице присуствују особе са усташким обележјима, саопштено је из његовог кабинета.

У саопштењу се наводи да је Милановић дошао јутрос у Задар, а након што је уочено да се међу учесницима обележавања годишњице налазе и особе са усташким обележјима и поздравом "За дом спремни", позвао је премијера Пленковића и одлучио да се врати у Загреб.

"Будући да је након тога утврђено да и према службеном протоколу обележвања учествују особе које на себи имају усташка обележја и поздрав, председник Републике отказао је учешће у програму", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да су се, по наређењу Милановића као врховног команданта, након првог дела свечаности из програма обележавања повукли начелник Главног штаба ОСРХ адмирал Роберт Храњ и сви војни команданти.

Хрватски председник је то исто урадио и у мају прошле године у Окучанима, када је због усташких симбола напустио обележавање годишњице војно-полицијске акције Бљесак.

Припадници паравојних снага критикују Милановићеву одлуку

О одбијању председника Хрватске Зорана Милановића да због усташких симбола у Задру учествује на обележавање годишњице војно-полицијске акције Масленица, део хрватских медија пише као о још једном скандалу шефа хрватске државе.

Припадници некадашњих паравојниих Хрватских одбрамбених снага (ХОС), који су се нашли на обележавању годишњице, критикују Милановићеву одлуку.

"Јесу ли нас 93. тражили да будемо у протоколу", упитао је један од припадника ХОС-а.

И док организатори тврде да припадници ХОС-а, у чијем грбу се налази и усташки поздрав "За дом спремни", нису предвиђени протоколом обележавања, ХОС-овци тврде другачије.

"Требало је да будемо, али неко је то заборавио", рекао је један од припадника ХОС-а и додао да их "Милановић давно бацио у ђубре".

Анте Бараба Кнез, секретар Удружења ХОС-а Задар тврди да је њихово учествовање у данашњем обележавању предвиђено протоколом.

"Ја сам лично у протоколу, мој председник је у протоколу, ми смо у протоколу као и сва удружења из рата. Приликом доласка нам је речено да људи који су у протоколу иду на полагање венаца", рекао је.

Не треба им, казао је, председник који није спреман да дође међу бранитеље и поклони се жртвама.

"Није било вређања, то нам није било ни у плану. Ми смо се постројили, протокол је почео, имамо маске, нико нам не може оспорити наше, а он што је направио у Новској, то је направио и сад", рекао Бараба Кнез, пренела је загребачка N1 tv.

Опозиција подржала Милановића

Хрватска парламентарна опозиција осудила је данас истицање усташког поздрава "за дом спремни" на обележавању 28. годишњице војно-полицијске акције Масленица '93. у Задру и подржала председника Зорана Милановића који је због тога одбио да присуствује комеморацији.

Милановић је истовремено наложио војном врху да напусти комеморацију.

СДП-ов посланик Арсен Баук подсетио је да је председник поступио исто као и у Окучанима у сличној ситуацији, а овог пута, приметио је, направио је корак више и оправдано наредио командантима војске да напусте обележавање годишњице.

"Организаторима, влади и свима другима послао је јасну поруку да и за обележавања оваквих годишњица важи његова врло јасна порука: Прво сапун, а онда парфем", рекао је Баук.

За посланицу Моста Марју Селак Распудић је истицање усташког поздрава за дом спремни" кажњиво, али, нажалост судови немају уједначену праксу, па би, каже, то требало јасније дефинисати Кривичним законом.

"И председник и премијер треба да поступе у складу са законима. Све што је законом дозвољено не смеју осуђивати тако да у име функције поступају, док све оно што законом није дозвољено треба кажњавати својим одласком с таквих места и осталим осуђујућим поступањем", рекла је Селак Распудић.

Челник Зелено-левог блока Томислав Томашевић није изненађен реакцијом Милановића и каже да је она за њега очекивана.

"Милановић је већ у Окучанима поставио стандард којег се држи и ја то подржавам, а видим да подржавају и министар одбране и жупан", рекао је Томашевић, истичући да такве ствари треба законски регулисати "како више не би било дилема или сличних ситуација", пренела је Хина.

Посланица ГЛАСА Анка Мрак Тариташ оценила је Милановићев поступак једино исправним, али се пита каква је то држава у којој председник државе мора отићи, а не они који имају усташка обележја.

"Једино је исправно напустити манифестацију на којој су истакнута таква обележја и да се она прекине..", рекла је Тариташ и заложила се за поштовање закона којим је јасно дефинисано ношење обележја, али и санкције.

"Па ко воли, нек' изволи", поручила је Тариташ и навела пример Блајбурга.

Шта је Москва одговорила Харадинају за великоалбанске планове, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА