Најновије

БИЗАРНА ПРЕСУДА У ХРВАТСКОЈ: Суд одузео земљу непостојеће државе и дао јој рок за приговор од 15 дана

Након 85 година суд у хрватском граду Клањцу у Крапинско-загорској жупанији, одузео је земљу Федеративној народној Републици Југославији (ФНРЈ), држави која непостоји од 1963. године, одлука је објављена на електронској огласној табли суда, будући да је ФНРЈ дато право жалбе у року од 15 дана.

Хрватска (Фото: Pixabay)

ФНРЈ је, према одлуци суда, изгубила право на имовину загорске породице из околине Тухеља.

Укњижба права залога на шумама, пашњацима и винограду укупне површине око 5.000 квадратних метара уписана је 13. новембра 1939. године у корист ФНР Југославије, и то због дуга главнице у износу од седам динара, пише копривнички портал Даница.

У образложењу судске одлуке, која је донета јуче, наводи се да се "на основу Закона о земљишним књигама, по службеној дужности одређује брисање заложног права на наведеном власничком делу у катастарској општини Чрешњевец.

Одлука је достављена власнику некретнине, а ФНР Југославија о свему је обавештена путем е-Огласне табле суда, с обзиром на то да јој је остављено право да у рок од 15 дана уложи приговор.

Против овог решења може се изјавити приговор. Приговор се изјављује овом суду у року 15 дана од дана доставе овог решења, електронским путем јавног бележника или адвоката", наводи се у одлуци суда прослеђеној непостојећој држави.

У време када је укњижба извршена, у новембру 1939. године, то је подручје заправо било у саставу Краљевине Југославије. Федеративна народна Република Југославија је проглашена 1945. и трајала је до 1963. године, када је проглашена СФРЈ, подсећа портал.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА