Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Санин Муса - одраз једнонационалног и безбједносно ризичног Сарајева

Санин Муса је одраз једнонационалног, једноверског и безбедносно ризичног Сарајева и не постоји ни минимум безбедносних услова да председник Републике Српске Милорад Додик дође на рочиште које је заказано за понедељак, 5. фебруара, рекао је Срни стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Галијашевић је упозорио да је Санин Муса део структура које представљају озбиљну безбедносну претњу, те да из тог разлога његове потезе треба схватити врло озбиљно.

- Он лично пролази кроз евидениције безбедносних служби као особа која представља претњу. Његово обраћање путем друштвених мрежа је, у ствари, позив вехабијском елементу да дође, а не прибављање дозвола или сагласности Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево - напоменуо је Галијашевић.

Он је поручио да не постоје објективни безбедносни услови тог и таквог суђења против председника Српске Милорада Додика.

- Санин Муса је огледало сарајевске чаршије, политичких прилика и стања духа које влада у Сарајеву и у таквим условима за председника Републике Српске уопште није безбедно да иде на суђење - рекао је Галијашевић.

Он је истакао да је Сарајево град у којем су исламисти и вехабије из целог света радо примљени.

- Санин Муса није једини исламиста који се оглашава путем друштвених мрежа. Из неког разлога, западне структуре су у последњих шест месеци широко отвориле друштвене мреже за наступ исламиста који су или били муџахедини у рату или били повезани са ликвидацијама које су се дешавале, или били повезани са (злогласном полицијском јединицом) `Шеве`, или били део одређених вехабијских структура и повезани са тероризмом послије рата - подсетио је Галијашевић.

Он тврди да се Муса није случајно огласио на друштвеним мрежама баш у дану када је у Сарајево дошао помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Џејмс О`Брајен, који је својом реториком "дао замах таквом радикализму, србофобији и нападима и на председника Републике Српске и на Републику Српску".

- Јасно је да је ствар далеко озбиљнија. С једне стране, имамо сложени геополитички тренутак у којем су исламисти, у целом свијету, дигнути на ноге због догађаја на Блиском истоку, у Гази, у Јемену, због приче о бомбардовању Ирака и Сирије... Исламисти су на ногама - упозорио је Галијашевић.

Он је истакао да Муса смишљено шаље позив вехабијама да дођу пред зграду Суда БиХ и да се сукобе са људима који пружају подршку Додику.

- Људи који дају подршку Додику су носиоци најважнијих институционалних овлаштења и одговорности и на нивоу БиХ - рекао је Галијашевић и додао да је Мусин позив, позив на линч Срба пред Судом БиХ.

Он је указао да је то потврда да заједничке институције не могу функционисати у Сарајеву у интересу било којег народа осим бошњачког.

- То су једнонационалне, муслиманске институције и није ни чудно да их и Санин Муса разуме као своје и позива вехабије да подрже Суд у моменту када се председник тог суда налази у притвору и у моменту када се у притвору налази бивши директор Обавештајно-безбедносне агенције - појаснио је Галијашевић и додао да је то злоупотреба Суда БиХ.

Он је нагласио да Додик доласком на рочиште ризикује своју безбедност.

- Друго је питање што је такав процес бесмислен, то је невиђени монтирани процес у којем суде по кривичном делу које је измислио један човек без овлаштења, који глуми високог представника, који лаже да има међународну подршку и да га неки Савет за имплементацију мира може овластити иако такав орган не постоји ни поменут у Дејтонском мировном споразуму - поручио је Галијашевић.

Он је истакао да монтирани процес против председника Републике Српске прераста у платформу за његову ликвидацију, те да треба бити изузетно опрезан при одласку на суђења.

Лидер политичког покрета "Вера народ држава" и бивши припадник одреда "Ел муџахедин" Санин Муса припрема окупљање својих присталица испред Суда БиХ у понедељак, 5. фебруара, поводом наставка суђења председнику Републике Српске Милораду Додику и окупљања грађана који Додику дају подршку.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА