Најновије

Христос васкрсе ‒ Ваистину васкрсе

Српска православна црква прославља данас Васкрсење Господа Исуса Христа ‒ Васкрс. За православне хришћане ово је врхунац црквене године, највећи и најрадоснији празник у години обележен црвеним словом у црквеном календару. Подсећа на Христову победу над смрћу, велики дан када се испунило очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована Крститеља.

Покретни празник

Васкрс је покретан празник који се везује само за дан недељни. Може пасти у размаку од 35 дана, од 22. марта до 25. априла. Цела недеља по Васкрсу назива се Светла недеља. Црквене песме које се тада певају, пуне су радости и весеља и певају се и у тужним приликама ако би се десиле у току те недеље.

На сајту СПЦ стоји:

‒ Како је у прва три века Хришћанства долазило до несугласица око датума слављења Васкрса (разлика између синоптичара и јеванђелисте Јована у погледу датума Христове смрти), Црква је на Првом васељенском сабору у Никеји (325), донела општеважећу одлуку ο датуму празновања Васкрса: Васкрс се слави у прву недељу после првог пуног месеца који дође после пролећне равнодневице, и после јеврејске Пасхе. Иако је одлука ο празновању Васкрса донета 325. године, тек је 526. године успостављена равнотежа између Истока и Запада у погледу датума празновања Васкрса.

Бојење јаја

Обичај је да се за овај празник спреме обојена јаја. Најбитније је да прво јаје буде црвено, а затим се остала могу фарбати према жељи. На њима се могу цртати хришћанска обележја и исписивати поздрав: „Христос васкрсе!” Овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења и Вазнесења. Mapиja Магдалена дошла је после Христовог Вазнесења у Рим ради проповедања Јеванђеља. Када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је речима: „Христос васкрсе!” и пружила му офарбано јаје. По угледу на њу, хришћани су боје и шарају јаја.

На сајту СПЦ такоће је објашњено:

‒ Васкршњим јајетом жели се представити очигледност Васкрсења и како из мртвила постаје живот. Јер, јаје је само по себи мртва ствар, али под утицајем топлоте, кад се стави под кокош, развије се у њему живот и излеже се живо пиле, које својом снагом развали свој гроб – љуску, и изађе на свет – као што је и Исус Христос оживео и из гроба устао. Црвена боја је боја радости, због тог радосног догађаја, и символизује Божанску природу Христову; то је боја Божанске љубави. Обичај је да се васкршња јаја шарају на Велику суботу. Постоје бројни локални обичаји везани за украшавање (шарање) васкршњих јаја. У воду у којој се кувају јаја ставља се и освећена водица.

Пасха

Понегде се Васкрс назива и Пасха. Наиме, то је по угледу на старозаветни празник који су Јевреји светковали у пролеће у спомен чудесног ослобођења из египатског ропства. У том смислу, Васкрс је хришћанска Пасха која означава прелазак са Христом из смрти у живот, са земље у вечни небески живот.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА