Најновије

Додик и Лукић стигли у Суд БиХ: Председник Републике Српске дочекан аплаузом

Судски процес покренут је због, наводног, непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Председник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника РС Милош Лукић стигли су у Суд БиХ у Сарајеву, где их је у знак подршке дочекао велики број грађана и званичника.

Додик је пред судом дочекан громогласним аплаузом, јавља Срна.

Присуством испред суда у Сарајеву подршку пружају српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, као и министри у Влади Републике Српске Саво Минић и Зора Видовић, министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић.

Пред Судом су и српски посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, као и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, велики број одборника у локалним заједницама, директори јавних предузећа и бројни функционери.

Судски процес покренут је због, наводног, непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат за високог представника јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН.

Тужилаштво Босне и Херцеговине оптужило је 11. септембра прошле године Додика и Лукића за кривично дело неспровођење одлука високог представника у БиХ, за шта је законом прописана казна између шест месеци и пет година затвора и забрана обављања јавних дужности.

Додик је оптужен да је као председник РС потписао указе о проглашењу два закона, која је раније Шмит претходно поништио.

Ти закони су прописивали да се на територији РС неће спроводити одлуке Уставног суда БиХ и да се у Службеном гласнику неће објављивати Шмитове одлуке.

"Ћуте пред призорима ужаса"! Канцеларија за КиМ: За епидемију насиља над Србима одговоран Куртијев режим

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА