Најновије

НАКОН ДВА ОДЛАГАЊА: Данас почиње Попис у Црној Гори

Након два одлагања у Црној Гори данас, 3. децембра у 8 часова почиње Попис становништва, домаћинстава и станова. Пописивачи ће бити на терену сваког дана од 8 до 20 часова.

Попис (Илустрација: ИН4С)

Из МОНСТАТ-а су раније за казали да су питања у попису дефинисана чланом 9,10 и 11 Закона о попису и односе се на лица, домаћинства и станове као јединице пописа-

“Подаци који се прикупљају Пописом односе се на следеће карактеристике лица и то: демографске, географске, економске, образовне, миграционе, етничко-кулутуролошке, инвалидитет. Затим се прикупљају подаци који ће нам указати на величину и структуру домаћинства и породице, а такође и на карактеристике стана и опремљености стана инсталацијама”, истакли су у МОНСТАТ-у.

Додатно, прикупљају се и подаци о пољопривреди, који служе за идентификацију пољопривредних газдинстава и представљају оквир за предстојећи попис пољопривреде.

Законон о попису становништва, домаћинстава и станова је предвиђено да су Пописом обухваћени црногорски држављани који имају пребивалиште или боравиште у Црној Гори без обзира да ли су присутни у месту становања или привремено бораве у другом месту у Црној Гори или у другој држави. Затим странци који имају одобрен стални или привремени боравак у Црној Гори, домаћинства; станови и друге настањене просторије.

Попис не обухвата дипломатско особље страних дипломатских и конзуларних представништава у Црној Гори, представнике међународних организација и тела који имају дипломатски статус, као ни чланове њихових ужих породица који са њима бораве у Црној Гори.

Прописано да се од грађана прикупе подаци о: имену и презимену; полу; датуму рођења и јединственом матичном број; месту и држави рођења; месту сталног становања мајке у време када је лице рођено; боравку лица у другој држави; датуму (година и месец) одласка у другу државу и називу државе; намераваној дужини боравка у другој држави; месту из којег се лице доселило; години и месецу досељења; разлозима одсутности лица из Црне Горе; држави из које се лице доселило; години, месецу и разлозима последњег досељења, односно повратка у Црну Гору; намераваној дужини боравка у Црној Гори.

Грађани ће пописивачу давати податке о брачном статусу, односно ванбрачној заједници, животном партнерству лица истог пола; броју живорођене деце; држављанству; националној, односно етничкој припадности; вери; матерњем језику; језику којим лице уобичајено говори; страним језицима којима се служи; нивоу школске спреме, односно стеченог образовања; познавању рада на рачунару; статусу економске активности (запослено, односно незапослено); разлогу неактивности (дијете, студент, домаћица, лице са приходима од имовине, пензионер и други разлози због којих лице није активно); занимању; делатности у којој је лице запослено, односно било запослено; ангажману лица; држави и месту у којој је лице запослено; функционалној способности лица за обављање свакодневних активности; мјесту уобичајеног боравка, претходном месту уобичајеног боравка и датуму (година и месец) доласка у садашње место боравка, инвалидитету и врсти инвалидности (сензорна, моторичка, психо-социјална).

“Уколико грађанин не жели да се изјасни о националној, односно етничкој припадности, вери, матерњем језику и језику којим уобичајено говори, као и о инвалидитету и врсти инвалидности уписује се одговор “Не жели да се изјасни””, пише у Закону о попису.

Пописиће се и особе које се налазе у затвору.

Прецизира је и начин пописивања представника државе Црне Горе на раду у дипломатско-конзуларним представништвима Црне Горе, међународним организацијама, чланова домаћинстава која са њима бораве у другој држави, као и попис станова које користе страна дипломатска и конзуларна представништва у Црној Гори, а који нису у власништву страних држава.

Како се пописују одсутни чланови домаћинства и деца?

“Податке о одсутним члановима домаћинства даје пунољетни члан домаћинства коме су подаци о одсутним члановима највише познати. За децу млађу од 15 година податке даје један од родитеља, усвојитељ или старатељ. Ако пописивач у време пописа не затекне у домаћинству лице обухваћено пописом, пописивач ће оставити писано обавештење да је то лице дужно да се јави на контакт телефон из обавештења, ради договора око поновног доласка пописивача”, наводи се у Закону.

Подаци прикупљени у попису који се директно или индиректно могу довести у везу са лицем на које се односе, статистички су поверљиви и представљају службену тајну.

Упитници за попис становништва, домаћинстава и станова штампани су на „црногорском језику“ и на језицима у службеној употреби – српском, босанском, албанском и хрватском.

Упитници на српском и „црногорском“ језику штампани су на латиници и ћирилици.

Штампани су и упитници на енглеском, руском, турском и украјинском језику.

Ипак су сви „дома“

Цела опозиција јуче је саопштила да ће учествовати на попису становништва. По њиховом мишљењу, Влада је испунила све услова које су они тражили па ће ипак „бити дома“ за попис становништва.

Прве су се огласиле Социјалдемократе које су казале да имајући у виду контролне механизме до којих су дошли и атмосферу у којој ће опозиција моћи у потпуности да контролише његову реализацију, цијене да је учествовање у попису интерес грађанске Црне Горе.

„Стога све грађанке и грађане позивамо да се изјасне на попису, како бисмо добили валидне податке за креирање бројних развојних политика, и позивамо надлежне да, обзиром на временске (не)прилике, обезбеде пописивачима и инструкторима адекватне услове за спровођење пописа”, закључују у саопштењу.

Након тога се огласило Бошњачко веће у Црној Гори где су донели једногласну одлуку о учешћу на Попису становништва, домаћинстава и станова.

“Бошњачко веће позива све припаднике бошњачког народа у Црној Гори, све грађане који бораве у Црној Гори, као и оне наше држављане који се налазе на привременом раду у иностранству, да наредних дана буду на својим адресама пребивалишта, учествују и слободно се изјасне на предстојећем Попису у Црној Гори”, кажу у саопштењу.

Овај став су поздравили и из Бошњачке странке.

„Веома смо задовољни да је дијалог заинтересованих страна довео до бољих услова за одржавање пописа и подсећамо да је Бошњачка странка активно учествовала у процесу креирања услова за одржавање кредибилног пописа у Црној Гори, како би резултати пописа били одраз стварног стања у вези са свим подацима који се пописом прикупљају, па и подацима који највише интересују јавност у Црној Гори у вези са идентитетским питањима. У свим овим процесима, Бошњачка странка је учествовала на највишем нивоу – председника и потпредседника Бошњачке странке, и дала значајан допринос да се у складу са нашим и захтевима других опозиционих партија, НВО сектора и представника Савета мање бројних народа и националних заједница створе бољи услови за кредибилан и свеобухватан попис.

Вршилац дужности председника Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић казао је да је након израде техничке документације за софтвер испуњен и последњи услов из споразума о попису и он може почети сутра.

Он је на конференцији за медије рекао да ће опозиција имати два представника у пописним комисијама, а представнике ће имати и мање бројни народи.

„Попис може да почне, испуњени су сви услови“, поручио је он.

„Уколико се уоче неправилности или злоупотребу у сваком моменту можемо реаговати и зауставити попис“, казао је Живковић.

Позвао је све грађане да се слободно изјасне, те да их обавесте, ако примете притиске.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА