Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА У КИЈЕВУ? Зеленски сменио званичнике блиске Вашингтону

Украјински председник Володимир Зеленски сменио је последњих недеља неколико високих званичника који су важили за најближе Вашингтону, а отпуштања су уследила усред растуће фрустрације Кијева својим западним севезницима, пише Вашингтон пост, позивајући се на бројне западне званичнике који су говорили под условом анонимности.

 Лист напомиње да су смене „узбуниле” администрацију у Вашингтону, а отпуштени су „реформистички званичници који су били вољни да се боре против корупције у својим министарствима и који су изгледали посебно блиски Сједињеним Америчким Државама.

Незадовољство Зеленског познато је Белој кући, а након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен свирао гитару у кијевском бару током посете раније овог месеца, изводећи „Рокин’ ин д Фри Врлд” у знак подршке, многи украјински званичници блиски Зеленском исмевали су тај наступ као непримерен, наводи се у тексту.

 Саговорници Вашингтон поста оцењују да неке од несугласица проистичу из природних тензија које настају у партнерству које је морало да издржи више од две године рата и сталног повећања броја погинулих Украјинаца. Међутим, фундаменталније неслагање се односи на питање колико је потребно усредсредити се на ратну корупцију.

Лист оцењује да је недавна руска офанзива у области Харков погоршала осећај издаје. Неки украјински званичници су за успехе Русије окривили одбијање Вашингтона да им дозволи да изводе ударе дугог домета на руску територију, док су други навели вишемесечно кашњење америчког Конгреса у одобравању пакета војне помоћи вредног 61 милијарду долара.

Ниједан од Украјинаца које је интервјуисао Пост није поменуо улогу необуздане корупције у омогућавању Русима да заузму десетине градова и села у области Харков овог месеца. Војне и цивилне власти проневериле су милионе долара намењене за изградњу одбрамбених утврђења у региону.

 Убрзо након што је шема корупције објављена у јавности, Пентагон је објавио извештај у којем се наводи да „ендемска корупција и даље постоји” у Украјини, укључујући „мито и надуване трошкове набавке” који ометају одбрану земље. Украјински званичници међутим тврде да су оптужбе нетачне и да нарушавају репутацију земље у тренутку када „западни интерес за њихову ствар јењава”.

Извори су рекли да су тензије међу Украјином и њеним савезницима у последње време порасле пошто је Русија успела да стекне предност на бојном пољу. Амерички и европски званичници су наставили да расправљају о томе која би била најбоља стратегија за преокрет, а у фокусу је питање да ли Кијеву треба дозволити да користи оружје које добија од савезника за напад на руску територију.

Поред тога, све укључене стране и даље су у раскораку по питању коришћења замрзнутих средстава Русије, као и о путу Украјине да потенцијално постане чланица Северноатлантског савеза (НАТО). Украјинска агенција Униан подсећа да је Врховна рада 9. маја разрешила Александра Кубракова са места заменика премијера и министра развоја заједница, територија и инфраструктуре Украјине, а ову одлуку подржала су 272 народна посланика.

Истог дана, народни посланици су разрешили Николаја Солског са места министра пољопривредне политике са 273 гласа, преноси Танјуг.

Муфтија Јусуфспахић: Србија и српски народ нису геноцидни, ја сам доказ

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА