Најновије

"New York Times": Пентагон Украјини тајно испоручио преко 100 ракета "ATACMS" домета до 300 км

Сједињене Државе су у Украјину пребациле више од стотину оперативно-тактичких ракета повећаног домета ATACMS - објавио је The "New York Times", позивајући се на неименованог америчког званичника.

„Средином фебруара, председник Бајден је тајно одобрио слање више од 100 тих ракета, као и велике количине касетне муниције. Оне су биле део испоруке оружја у вредности од 300 милиона долара у марту“, наводи утицајни амерички дневни лист.

Открио је да су ракете “ATACMS” стигле у Украјину још прошле недеље и да су их трупе кијевског режима већ употребиле.

Портпарол председника РФ, Дмитриј Песков, нагласио је да те ракете неће ништа изменити јер ће Русија постићи свој циљ, али ће изазвати више проблема за саму Украјину. Позадину целе игре осветлио је овако:

„Пракса САД и Европљана је већ јасна и предвидљива. Чим почну да причају о подробностима, испорука је већ обављена. У којој мери је најновија испорука обављена и плаћена у складу са законима САД, питање је за тамошње конгресмене и сенаторе. САД су, у сваком случају, директно укључене у сукоб и иду  путем повећања домета система наоружања које испоручују Украјини“.

“ATACMS” које је добио кијевски режим имају домет до 300 километара.

Пентагон је потврдио испоруку пребацивање Украјини оперативно-тактичких ракета “ATACMS”, уз наглашавање да су „само за употребу унутар суверене украјинске територије“.

Нове испоруке оружја Украјини нису у стању да радикално промене ситуацију на бојном пољу, оценио је и пензионисани генерал НАТО Марко Бертолини:

„С обзиром на преседане и претходна велика очекивања од украјинских војних кампања, морамо да са опрезом процењујемо ефекте нових испорука. Оружје ће стићи и биће значајно, али све се то дешава у време када је криза у Украјини а руске трупе напредују на целој линији фронта“.

Бертолини је посебно нагласио да не постоји оружје способно да украјинским Оружаним снагама обезбеди одлучујућу предност.

Подсетио је да су Кијев и Запад раније полагали наде у тенкове Леопард, Абрамс и Челенџер, али да они нису донели  никакве значајније резултате:

„Војници су и даље главни ресурс у свакој војној конфронтацији, а све је мање украјинских грађана спремних да се боре. Кијев прибегава радикалним средствима мобилизације и оштрим методама регрутације, али његове снаге су у неповољном положају: малобројније су и у дефанзиви“.

МОЋНИ СУ-34 У АКЦИЈИ: Руси објавили нови снимак борбених дејстава руске авијације (ВИДЕО)

Извор: Факти.орг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА