Најновије

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАДИ ПОСТАЛИ СМРТОНОСНИЈИ: Број жртава у порасту, а одређени делови света су посебно угрожени! (ВИДЕО)

Прошле године било је мање терористичких напада него годину дана раније - ипак, и даље је више људи умрло од руку терориста у 2020. него у 2019. години, показују подаци Глобалног индекса напада, јер су напади постали смртоноснији.

Терористи. (Фото: Јутјуб)

Подаци, које је анализирала сигурносна консултантска кућа Џенес и објављени у уторак, показују да је у свету погинуло 17.122 људи од терористичких напада 2020. године - 2.543 више смртних случајева него годину дана раније - што представља раст од 17,4 посто.

Тај пораст смртних случајева догодио се упркос томе што је било 3,7 одсто мање терористичких напада широм света.

- Свеукупни пад напада углавном се може приписати јулском прекиду ватре у украјинској регији Донбас, што је резултирало нападима који су за трећину опали у овом сукобу - рекао је Метју Хенман, шеф тероризма и безбедности у Џенесу.

- Ово смањење прикрило је велики скок у насиљу у Авганистану и кључним зонама сукоба у субсахарској Африци, где су напади и смртни случајеви драматично порасли - додао је.

Више од једне трећине свих смртних случајева од терора у 2020. години догодило се у Авганистану, а 6.627 људи је умрло у 2.373 терористичких инцидената. Земља је, заједно са Сиријом и Украјином, кумулативно чинила више од половине свих напада широм света, рекао је Хенман.

Џенес је приметио да је све веће насиље у Авганистану готово искључиво било изазвано нападима талибана усмереним на снаге безбедности, након мировног споразума потписаног са владом САД-а у фебруару 2020. године.

Џенес је забележио двоструки број напада од 2019. до прошле године у Демократској Републици Конго (ДР Конго) - са троструким бројем смртних случајева. Рекло би се да подаци показују да је овај пораст и напада и смртних случајева изазван савезничким демократским снагама усмереним на цивиле у провинцијама Норд Киву и Итури.

Напади у Сирији и Украјини смањили су се за 29,1 одсто, односно 36,5 одсто, између 2019. и 2020. године.

Ирак је, међутим, известио о 50-постотном повећању напада на 1.466 у 2020. години - углавном под вођством исламске државе Вилајат Ал Ирак или ирачке провинције, што је чинило половину свих забележених напада Исламске државе широм света 2020. године.

Џенес је саопштио да пораст смртних случајева тероризма потиче из "операција масовних жртава" које је спровела провинција западне Африке Исламске државе у сливу језера Чад и тромеђи Сахел. Безбедносна агенција такође је забележила значајан пораст оперативног темпа провинције Централне Африке Исламске државе на североистоку Мозамбика, где су локални милитанти наставили да нападају снаге безбедности због контроле над кључним урбаним и комерцијалним локацијама у провинцији Кабо Делгадо.

Милови људи из полиције шпартају градом, покушавају врше притисак на људе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Раша Тудеј

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА